Delphi FireDac - FDConnection parametr sever

0

Cześć,
w kodzie programu definiuję parametry połączenia. Niestety występuje problem przy wskazywaniu adresu ip serwera. Jeśli parametrowi przypiszę adres jako stringa, top działa. Natomiast jeśli podam go w zmiennej pobranej z pliku *.ini, to sypie błędem. Poniżej kod:

with FDConnection1 do
begin

  Connected := False;
  Params.Values['DriverId'] := 'PG';
  Params.Values['Database'] := nazwaBazyDanych;
  Params.Values['Password'] := haslo;
  Params.Values['Port'] := IntToStr(NrPortu);
  Params.Values['Server']:=  '10.15.0.17'; //-----to działa
  Connected := True;


  Connected := False;
  Params.Values['DriverId'] := 'PG';
  Params.Values['Database'] := nazwaBazyDanych;
  Params.Values['Password'] := haslo;
  Params.Values['Port'] := IntToStr(NrPortu);
  Params.Values['Server'] := adresIP; //-----to nie działa
  Connected := True;
end;

Debugger każe mi sprawdzić, czy serwer jest uruchomiony i czy port jest otwarty.
Pokazuje się taki komunikat:
screenshot-20220930201950.png
Help, bo już wymiękłem

1

no dobra a co jest w adresIP?
hint: debugger, breakpoint

0

abrakadaber, dzięki za zainteresowanie. W zmiennej 'adresIP' jest adres ip pobrany z pliku ini. Ale ja nie o tym.
Komponent FDConnection nie może mieć wpisanego adresu sieciowego jeżeli ma łączyć się do bazy lokalnej. Może być 127.0.0.1 albo localhost ale nie 10.15.0.17!
Sprawdzone, dziala :))

0

Nie rozumiem, co działa?
Jeżeli @abrakadaber rozwiązał twój problem to czemu nie ma łapki oraz zaznaczenie że rozwiązano?

0
ratt napisał(a):

abrakadaber, dzięki za zainteresowanie. W zmiennej 'adresIP' jest adres ip pobrany z pliku ini. Ale ja nie o tym.
Komponent FDConnection nie może mieć wpisanego adresu sieciowego jeżeli ma łączyć się do bazy lokalnej. Może być 127.0.0.1 albo localhost ale nie 10.15.0.17!
Sprawdzone, dziala :))

Oczywiście, że może tylko musisz wtedy zrobić odpowiedni wpis w pg_hba.conf oraz listnera w postgresql.conf podany jako * wtedy możesz (nawet jak baza jest lokalnie) używać adresu IP

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1