Zmiana caption w podmenu popupmenu.

0

Jak zmienic text w podmenu z popupmenu ale uzyskujac efekt następujacy:
Domyślnie jest "Pokaż" klikam na to form2 sie pokazuje a w popupue caption sie zmienia na "Ukryj" i jak klikne "Ukryj" to form2 znika i caption sie zmienia na Pokaż. Ale chodzi w tym wszytskim o tym zeby program sprawdzal czy jest forma2 pokazana czy tez nie i w zaleznosci od tego wykonywał procedure.
Pisałem coś takiego:
begin
form2.Show;
if form1.pokaz1.caption='Pokaż' then
else form1.pokaz1.caption:='Ukryj' and form2.hide;
end;
Ale coś nie dziala ...

Za pomoc z góry dziękuje.

0

<quote>begin
form2.Show;
if form1.pokaz1.caption='Pokaż' then
<font color="red">( cos tutaj by sie przydało )</span>
else form1.pokaz1.caption:='Ukryj'
<font color="red">a tego to totalnie nie rozumiem and form2.hide</span>;
end;
Ale coś nie dziala ...

mozna zrobic to na dwie metody np
if form2.visible then
begin
form1.pokaz1.caption := 'Pokaź';
form2.Visible := false;
end
else
begin
form1.pokaz1.caption := 'Ukryj';
form2.Visible := True;
end;

0

Niesty ale nie działa to najlepiej ponieważ program nie "wykrywa" czy jest aktualnie ukryty czy tez pokazany i w zaleznoci od tego pokazuje odpowieni text w tym popumenu i wykonuje odpowiednia procedure ...

0

tą formułke ktorą napisałem wpisujesz do zdarzenia wcisnięcia menu :)
a wcześneij ustawiasz form.visilbe na true, a caption menu na "ukryj" i masz zgodnosc

0

Teoretycznie tak ale w moim programie nie minimalizuje sie tylko poprzez nacisniecie tego tylko klaiwisza mozna tez innym i wtedy znowu twoja procedurke szlak trafia ...

0

OnClick tego menu dajesz

If TMenuItem(Sender).Caption='Pokaż' Then Form2.Show
Else Form2.Hide;
W OnShow Form2 Dajesz Form1.Pokaz1.Caption:='Ukryj'
W OnHide Form2 Dajesz Form1.Pokaz1.Caption:='Pokaż'

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1