ToolBar z podmenu

0

Witam!

Pytanie chyba z gatunku prostych ale kombinuje i nic mi nie wychodzi.

Widzialem w jakimś programie (w MicroStation, chyba w Corelu, nic wiecej nie przychodzi mi teraz do glowy) taki ToolBar, że:

  1. klikam na przycisk raz i uruchamiam jakies tam narzedzie
  2. przytrzymam klik dluzej i rozwija mi sie nowy toolbar ale tak jakby to bylo podmenu.
  3. wybieram z tego podmenu ikone i ona:
    a) Uruchamia sie
    b) Wskakuje mi jako glowna (teraz bedzie dostepne bez rozwijania podmenu - wystarczy jeden klik)
  4. Kiedy mam rozwiniete podmenu moge w każdej chwili przeciągnąć myszką tak, żeby z niego powstał zupełnie nowy i niezależny Toolbar

Jak to zrobić w Delphi 5.0?

Tomek

Wrrrrrrrrrrrr

Pomylil mi się temat z autorem

Przepraszam

Tomek

//jak to można pomylić [sciana] - M

0

http://www.jrsoftware.org/tb2kdl.php - polecam Toolbar 2000 ma o wiele wieksze mozliwosci.

0

Czy da się coś takiego zrobić w ToolBar97? Może nie muszę kupować ToolBar2000?

Pozdrawiam
Tomek

0
Tomek636 napisał(a)

Czy da się coś takiego zrobić w ToolBar97? Może nie muszę kupować ToolBar2000?

Kupowac? :> http://www.jrsoftware.org/download.php/tb2k.zip

0

ToolBar2000 jest darmowy poczytaj licencje zreszta Migajek podal link wiec w czym problem polecam dodatkie jeszcze TBX, SpTBX, MBLib i inne :D

0

ToolBar2000 nie jest darmowy jesli chcesz sprzedawac oprogramowanie na nim oparte.

"If you or your organization are profiting from those applications, you are required to register.
I o rejestracji:
"The cost of a single developer license is US$35."

Niby nie tak znowu duzo ale zawsze te 100 zł piechotą nie chodzi. Tym bardziej, że nie wiem jeszcze na 100% czy mój programik będzie sprzedawany i czy będziemy mieli z niego jakiekolwiek dochody.

Wolałbym wykorzystać komponent zgodnie z prawem a ewentualnie gdyby potem okazało się że jakieś funkcje z ToolBar2000 są potrzebne to zapłacić. Ale z drugiej strony po co mam płacić jeśli potrzebuję tylko tego o czym napisałem w swoim pierwszym poscie?

Dlatego pytam czy da się to zrobić przy wykorzystaniu darmowego ToolBar97 i nie muszę płacić za ToolBar2000?

0

Nie czytalem licecnji ale z tego co wiem wystarczy zamiescic notke o autorze i stronie www ale nie daje glowy.

A co do Twojego problemu takie cos np masz tez w PaintShopPho PhotoShop a mozna to zrobic samemu pobierasz polozenie kursora jak wcisniesz przycisk myszy i pokazyje sie noewe menu. zreszta dodatki do ToolBara200 sa GPL czy MPL wiec z nich mozesz kozystac tzn zobaczyc jak one dzialaja (zrodla) i zrobic wlasy komponent ;]

Zreszta np TBX, SpTBX sa free wiecmasz je do dyspozycji a ToolBar potrzebny do instalacji tych kompoenntow a ToolBara nie bedzie w uses :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1