Zapis Memo do tablicy

0

Witam

Mam taki rekord :

[code]type
Baza = record
Opis: array[1..2] of String[255];[/code]

Z którego pobieram dane do Memo1 następująco:

[code]Memo1.Text := AdreReko.Opis[1] + AdreReko.Opis[2];[/code]

Natomiast jak zapisać do tej tablicy zawartość Memo ?

0

To zależy jak dwie części tekstu są rozdzielone w Memo.Text. Jeśli są w oddzielnych liniach, to

Adreko.Opis[1]:=Memo1.Lines[0];
Adreko.Opis[2]:=Memo1.Lines[1];

(albo w pętli)

jeśli są rozdzielone inaczej, to poszukaj na forum. Było chyba kilkadziesiąt tematów na temat rozdzielania stringów typu asdff;rfgrrr; do poszczególnych zmiennych.

PS: po co Ci rekord z 1 polem?

[dopisane]

Jeśli dane nie są rozdzielone ale jest zawsze 255 + 255 znaków, to
var
S:string;

S:=Memo1.Text;
Adreko.opis[1]:=Copy(S, 1, 255);
Adreko.opis[2]:=Copy(S,256,255);

(nie sprawdzałem, mogą być błędy, spóbuj też Copy(Memo1.Text... itd, ale tak chyba nie zadziała - trzeba przez zmienną)

0

Dzięki

Rekord jest znacznie większy, dla czytelności kodu go skróciłem.

Jednak jest to strumień i jeszcze będę szukał po sugerowanych tematach przez Ciebie.
Wiem, że go muszę "pokroić” na "paczki” po 255 bajty, jednak z lenistwa napisałem tego posta.

[Dopisane]

Dzięki Pq Twój dopisek to jest to.
Zawsze na Ciebie można liczyć .
Brawo Brawo !!!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1