[Delphi] ...:::Nazwa plikow ....

0

witam!!!!! :-|
jak napisać program który zmienia nazwy plików w katalogu, tak aby je numerowal np. : 001.jpg 002.jpg 003.jpg ........,
albo np. sanczez_taprty_001.jpg sanczez_tapety_002.jpg ........
Zgóry dzięki !!!!!!!!!! [browar]

0

No nie mam przed sobą włączonego delphi, ale sądzę, ze można to zrobić w sposób następujący (mniej więcej):
Trzeba na formie umieścić komponeny :
TButton, TFileListBox, TEdit

potem ustawić Directory filelistboxa na katalog, w którym mają być te zmieniane pliki, a potem napisać mniej dla obsługi klikniecia w przycisk cos takiego :

[code]
procedure TForm1.Button1Click( blablabla);
var
i : integer;
begin
for i := 0 to filelistbox1.items.count - 1 do begin
copyfile(filelistbox1.items[i], edit1.text+inttostr(i), false);
end;
end;
[/code]

I teraz to teoretycznie działa tak :
uruchamiasz, wpisujesz do edita nazwę, jaką mają mieć wszystkie pliki (prefix), i naciskasz buttona.
[browar]

0

<font color="green">witam!
jak napisać program który zmienia nazwy plików w katalogu, tak aby je numerowal np. : 001.jpg 002.jpg 003.jpg ........,
albo np. sanczez_taprty_001.jpg sanczez_tapety_002.jpg ........
Zgóry dzięki </span>

Hmm jezeli potrzebujesz takiego czegoś to robi to program Total Commander (ma też inne podobne opcje) - zatem jeśli jest ci to potrzebne - skorzystaj z tego programu

0

Do tego beda Ci potrzebne opcje wyszukiwania plikow w katalogu (pobieranie ich listy) - odpowiedni artykul znajdziesz w dziale Delphi. Nastepnie realizujesz zmiane nazwy poleceniem RenameFile().

0

hmm... napisałem taki program:
FileNamer
Mogę ci źródła na maila podesłąć jak chcesz ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1