[Delphi] Nazwa utworu.

0

Pisalem kiedys o tym jak odczytać nazwe pliku muzycznego. Gdy wczytuje label:=opendialog.filename; to pojawia się cala sciezka, a ja chce tylko nazwe i rozszerzenie. Wspominaliscie jak to zrobic z tagam, bodajze ID 3 czy cos takiego. MOglibyscie mi teraz wyjasnic o co w tym chodzi? I jak odczytac nazwe utworu bez sciezki, najlepiej jeszcze z rozszerzeniem.

--

---Zapraszamy na reklamy---
www.programy.wiktora.prv.pl

------Żegnamy reklamy-------

0

JA to zabardzo nie qmam czy ty chcesz odczytac informacje o pliku z TAGa czy ty chcesz z sciezki dostepu wydobyc sama nazwe pliku i rozszezenie. Bo jesli jest to ten 2 przypadek to mozesz to zrobic za pomoca procedure ExtractFileName czy jakos tak sprawdz jeszcze w Helpie. :

0

Raczej bez rożnicy, chociaz lepiej ten drugi sposob czyli bez tagow

--

---Zapraszamy na reklamy---
www.programy.wiktora.prv.pl

------Żegnamy reklamy-------

0

Najprostszym rozwiązaniem jest extractfilename(mediaplayer.filename), wtedy zwróci nazwę pliku z rozszerzeniem. Jednak sądzę, że porządny odtwarzacz powinien mieć także obsługę tagów ID3. :)

--

Delphi 6

Pozdrówka

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0