[Delphi] Niepełnosprawny program

0

Cześć wam!! [cya] Ostatnio napisałem program w Delphi 6 (nieważne jaki) ;-) , lecz gdy dałem go kumplom u każdego z nich czegoś w nim brakowało (np. nie było widać tekstu, był inny kolor formatki). Czy to moja wina i czy da się jakoś to ominąć? Pomocy!!

"Ten Jedyny, by rządzić wszystkimi..."

0

zamiast kolorów typu clBtnFace używaj np clSilver.
Nie używaj czcionek mało pospolitych.

0

Wielkie dzięki!! Myślałem, że kolory nie mają aż takiego znaczenia :-) .

"Ten Jedyny, by rządzić wszystkimi..."

0

Mozna tez uzyc procedury procedure RGB (R: Byte; G: Byte; B: Byte)
bądź też podac w hex np #FFFFFF

0

a jednak ja radze stosowac kolory systemowe..
Mi na przyklad nie pdobają sie "oczojebne programy"
Ja zawsze stosuje kolor ClBtnFace a do okien ClWhite

0

a jednak ja radze stosowac kolory systemowe..
Mi na przyklad nie pdobają sie "oczojebne programy"
Ja zawsze stosuje kolor ClBtnFace a do okien ClWhite

Jeśli systemowe to konsekwentnie, jeśli user na swoim kompie ustawi w systemie kolor dla buttonów na White to twoje przyciski też będą white tak jak i okno w twoim przypadku.

0

Dzięki za wszystkie rady!!

0

wystarczy ze ustawisz font co kazdy komp go posiada i jest w standardzie win!!!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1