Hinty w DX 10 w włączonymi Themes

0

Witam.

       // Zmiana koloru:
       Application.HintColor := clYellow; // TA LINIA NIE DZIAŁA

       // Zmiana czas oczekiwania na wyświetlenie:
       Application.HintPause:=100;

       // Zmiana czas wyświetlania:
       Application.HintHidePause := 10000;

Jak w opitions>Application> wyłącze Enable Runtime Themes , to zmian kolory działa ale tracę ładną grafikę.

Stąd pytanie. Jak to zrobić z włączonymi Themes?

Pozdrawiam
Janusz

2

Tutaj jest przykład – http://delphi-kb.blogspot.com/2008/06/how-to-create-custom-graphic-hints.html

Ogólnie chodzi o to, aby stworzyć klasę na bazie THintWindow, nadpisać metody, których działanie chcemy zmienić (u Ciebie to po prostu Paint) i tę klasę zarejestrować jako domyślną dla wszystkich hintów (np. w głównym pliku projektu). Powyższy link zawiera przykładowy kod, natomiast szczegóły dotyczące klasy THintWindow znajdują się w dokumentacji.

0

Wielki dzięki działa i to bardzo ładnie. Nawet ładniej niż oryginał Windowsa.

screenshot-20171229155837.png

Pozdrawiam
Janusz

0

W swoim projekcie również używam własnych hintów. Tyle że używam jednego koloru – jasnego odcienia dla tła oraz ciemnego dla obramowania i tekstu:

tip.png

Wszystko co potrzebne to zdefiniowanie rozmiaru okienka oraz malowanie zawartości. Można malować tło i tekst (zwykły lub formatowany), wszelkie grafiki (również animowane) itd. Możliwości są nieograniczone.

1

W swoim projekcie również używam własnych hintów. :D
Tyle że używam HTMLa do formatowania tekstu ;-)

dfHtmlHint.png

I faktycznie możliwości sa nieograniczone (wsparcie dla HTML/CSS włącznie z linkami), a generowanie kontentu może używać szablonów opartych o {{ mustache }}, który może być powiązany dynamicznie z obiektem nad którym hint stoi.
To z obrazka, to klocek na diagramie Gantta, pod którym stoi DTO, a z niego czerpane są dane do hinta....

I tak, @lampasss mogę pokazać projekt ;-)

0

Jakoś nie widziałem w tym systemie Hint-ów Panie Danielu.

screenshot-20171230153617.png

0
dasej napisał(a):

Jakoś nie widziałem w tym systemie Hint-ów Panie Danielu.

W moim systemie?
A Pan Janusz widział mój system? ;-)

Ależ hinty są i działają tak jak napisałem; o tak:
dfHintWindow.gif

0

TFlatHint po modyfikacjach doskonale się sprawdza. Można zmienić (lub dopasować pod styl) dowolny element: obramowanie, tło, czcionkę, strzałkę kierunku.

TFlatHint.png

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1