[Delphi] TMenuItem

0

Mam 2 pytanka dotyczące TMenuItem:

  1. Jak sprawdzić czy item w TMainMenu ma swojego parenta, który też jest itemem (np. menu 'Plik', 'Edycja', itp. nie mają, a 'Otwórz', 'Zapisz', itd. mają)? Próbowałem już:

if item.parent=nil then oraz
if item.hasparent then, ale niestety nie działało :(

  1. Czy ktoś może ma pomysł, jak ustawić, żeby menu nie miało ramek, tylko żeby można było rysować po całym?---------------------------
    Delphi 6

Pozdrówka

0

thenkles napisał:

  1. Jak sprawdzić czy item w TMainMenu ma swojego parenta, który też jest itemem (np. menu 'Plik', 'Edycja', itp. nie mają, a 'Otwórz', 'Zapisz', itd. mają)? Próbowałem już:

a coś takiego działa:

if MenuItem.Parent &lt&gt nil then
if MenuItem.Parent is TMainMenu then
ShowMessage('Ma rodzica');--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

Niestety to nie działa. Nie chce skompilować bo mówi, żeniekompatybilne typy. Próbowałem taki przekręt:

if not (TObject(tmenuitem(sender).Parent) is TMenuitem) then
// nie ma rodzica

ale zawsze wychodzi, że rodzic jest :(---------------------------
Delphi 6

Pozdrówka

0

Moze niezbyt eleganckie ale dziala:

function IsTopLevelItem(MenuItem:TMenuItem) : Boolean;
begin
Result:=MenuItem.Parent.Name='';
end;--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1