Problem z TMenuItem

0

Mam taki kod (przeróbka jakiegoś źródła):

for i := ComponentCount -1 downto 0 do * wykonaj petla dla wszystkich komponentow...
begin
{ sprawdz, czy ich Tagi to 102 lub 103  }
  if Components[i].Tag in [100, 110] then
  begin
  {  jezeli tak to zaladuj zasobo tekstowy odpowiadajcy ich tagom }
    LoadString(DLL, Components[i].Tag, Buff, SizeOf(Buff));
    Tmenuitem(Components[i]).Caption := Buff; * nastepnie przypisz tekst do komponentu
  end;
end;

I teraz dlaczego mi nie zmienia caption? Nawet jak dam jakiś stały tekst, więc nie jest to związane ze zmienną buff. Przypuszczam, że chodzi tu o odwołanie:

Tmenuitem(Components[i]).Caption := Buff;

Co jest nie tak? :| ---------------------------
Delphi 6

Pozdrówka

0

Nie licząc tego małego szczegółu, że sprawdzasz czy są 100 i 110, a są tagi 102 i 103 to reszta działa bez zarzutu (po ustawieniu tagów na 100 i 110 działa).--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

--------------Blok reklamowy :) -----
kanał: #4programmers.net lub #4programmers
w sieci POLNet
serwer np.: warszawa.ircnet.pl

0

Hehe, dobre :D
Myslałem, że to jest od 100 do 110 :)---------------------------
Delphi 6

Pozdrówka

0

thenkles napisał:
Hehe, dobre :D
&gtMyslałem, że to jest od 100 do 110 :)
&gt
W nawiasach kwadratowych to typ wyliczeniowy :) Podstawy. (a tak w ogóle to ciekawe jak zrobić zakres, bez używania znaków &lt i &gt ?)--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

--------------Blok reklamowy :) -----
kanał: #4programmers.net lub #4programmers
w sieci POLNet
serwer np.: warszawa.ircnet.pl

0

Miało być po prostu:
if Components[i].Tag in [100..110] then :)---------------------------
Delphi 6

Pozdrówka

0

Mam jeszcze jeden problem. Jak wyciągnąć z zasobów biblioteki obrazek?---------------------------
Delphi 6

Pozdrówka

0

thenkles napisał:
Mam jeszcze jeden problem. Jak wyciągnąć z zasobów biblioteki obrazek?
&gt
Nie mam w tej chwili zainstalowanego Delphi, ale chyba wyciąga się tak samo jak ikonki. W Demos jest program do wyciągania z exeków i dllków ikon, obrazków i innych. Przejrzyj jego kod.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

--------------Blok reklamowy :) -----
kanał: #4programmers.net lub #4programmers
w sieci POLNet
serwer np.: warszawa.ircnet.pl

0

To demo nie jest dla mnie za bardzo czytelne :( Jakby ktos mial jakis kawalek kodu, to bylbym wdzieczny.---------------------------
Delphi 6

Pozdrówka

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0