[Delphi] Problem z zapisem do rejestru...

0

Cześć @LL

Przedstawiam poniżej fragment kodu procedury oraz błąd, który wyskakuje, kdy ten kod wykonuję. Kompilator Delphi 6 NIE MA ZASTRZEŻEŃ do tego kodu!

begin
Reg.RootKey:= HKEY_CURRENT_USER;
Reg.OpenKey('Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run', True);
if CheckBox2.Checked = True then
Reg.WriteString('XXX', Application.ExeName) else
Reg.DeleteKey('XXX');
end;
begin
Reg.RootKey:= HKEY_LOCAL_MACHINE;
Reg.OpenKey('Software\Os_Naszy\Naszy Antywirus', True);
if CheckBox1.Checked = True then
Reg.WriteString('AAA', 'True') else
Reg.WriteString('AAA', 'False');
end;

Błąd:
"Failed to set data for "AAA"."
lub
"Failed to set data for "XXX"."

Co robię źle?
(PS. Mam windowsa 2000 pro)--Pracuję w Delphi
+---------------------------+
Pozdrawiam
GG: 4079188
[email protected]

0

Może nie masz praw zapisu? Spróbuj używać HKEY_LOCAL_USER.--Vogel [Delphi 6 PE]

Life is just a dream, you know...
[Cowboy Bebop]

0

Zapomniałeś w swoim kodzie o 3 kosmetycznych sprawach :D

  1. Reg := TRegistry.Create;
    itd...
  2. Reg.CloseKey;
  3. Reg.Free;--__________________________________
    Pozdrawiam...
    piechnat
0

chyba bedzie
Reg.RootKey:= 'HKEY_LOCAL_MACHINE';

zamiast
Reg.RootKey:= HKEY_LOCAL_MACHINE;

0

ZIOMBER: kompletnie się pomyliłeś! To nie może być string!
PIECHNAT: Dzięki...już mi działa...rzeczywiście - zapomniałem o tym {wstyd} --Pracuję w Delphi
+---------------------------+
Pozdrawiam
GG: 4079188
[email protected]

0

Taa Rejestr to dobra rzecz, moze ktoś wie jak cos wpisac bez praw użytkownika??[email protected]
POZDRAWIAM
&ltfont color=#DF0020&gtD&lt/font&gt&ltfont color=#BF0040&gt6&lt/font&gt&ltfont color=#9F0060&gt &lt/font&gt&ltfont color=#800080&gtR&lt/font&gt&ltfont color=#60009F&gtu&lt/font&gt&ltfont color=#4000BF&gtl&lt/font&gt&ltfont color=#2000DF&gte&lt/font&gt&ltfont color=#0000FF&gtz&lt/font&gt
NIECH MOCz BĘDZIE Z WAMI
:-))

0

Lofix napisał:
Taa Rejestr to dobra rzecz, moze ktoś wie jak cos wpisac bez praw użytkownika??

W jakim systemie i do jakiego klucza? ;) --Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1