[Delphi] Problem z hookiem

0

Mam problem z założeniem hooka na klawiaturę. Napisałem coś takiego:

function keycallback(Code:Integer; wParam:WPARAM; lParam:LPARAM):Longint; stdcall;
begin

if wparam=27 then
begin
result:=0;
form1.Close;
end
else
result:=1;

if code&lt0 then
result:=CallNextHookEx(keyhook, code, wParam, lParam);

end;

keyhook := SetWindowsHookEx(WH_KEYBOARD, @keycallback, HInstance, 0);

I to prawie działa, tylko, jak to zwykle bywa, nie do końca. Mianowicie kiedy aktywne jest inne okno i wcisnę escape, to wtedy zaczynają działać inne klawisze i nie można już zamknąć programu escape'em, nawet jak znowu uaktywnię okno programu. Może ktoś wie, dlaczego tak się dzieje?---------------------------
Delphi 6

Pozdrówka

0

Nie chce mi sie wnikac w problem, ale kiedys robilem hook na mysz i wyczytalem w msdnie ze przy globalnych hookach koniecznie trzeba uzyc dll-u - zeby wszystkie aplikacje mialy dostep. Moze o to chodzi?

Moj hook na mysz jest w:
http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=4039--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

0

Hmmm... Ciekawe, akurat hook na myszkę mi działa, tylko na klawiaturę tak nie do końca.---------------------------
Delphi 6

Pozdrówka

0

thenkles napisał:
Hmmm... Ciekawe, akurat hook na myszkę mi działa, tylko na klawiaturę tak nie do końca.

To moze nie mam racji... Ale tak czy owak w msdn upierali sie ze to musi byc w dll-u--Pawel {Delphi 6 Personal}

Po pierwsze: naciśnij F1

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1