[delphi] Canvas

0

Nie wiem jak się tego używa nigdy nie próbowałem. Ale doszedłem do tego

Image1.Canvas.Brush.Style := bsClear;
Canvas.TextOut(2, 2, inttostr(1));

Teraz bym chciał aby wyświetlana 1 była czerwona i pogrubiona oraz jakwczytam do imaga obrazek to aby było ją widać na wierzchu
Jak to zrobić??--Pozdrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdarza sie że pisze e przed i nie zwracajcie uwagi na to:D

0

Mysle ze to powinno byc jakos tak :)

with Image1.Canvas do
begin
Brush.Style:=bsClear;
Font.Color:=clRed;
Font.Style:=[fsBold];
Canvas.TextOut(2, 2, '1');
end;

--W poszukiwaniu rozwiązania problemu, najbardziej pomocna jest znajomość odpowiedzi.

0

Sheitar napisał:
Mysle ze to powinno byc jakos tak :)
&gt
&gtwith Image1.Canvas do
&gt begin
&gt Brush.Style:=bsClear;
&gt Font.Color:=clRed;
&gt Font.Style:=[fsBold];
&gt Canvas.TextOut(2, 2, '1');
&gt end;

Coś nie działa nawet jak dopisze Font.Height:=13; to i tak nie widać a jak dodam na koncu procedury w której wczytuje to wyskakuje blad:
"Can only modify an image if it contains a bitmap"
Nie znam angielskiego--Pozdrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdarza sie że pisze e przed i nie zwracajcie uwagi na to:D

0

Waldi napisał:
&gtCoś nie działa nawet jak dopisze Font.Height:=13; to i tak nie widać a jak dodam na koncu procedury w której wczytuje to wyskakuje blad:
&gt"Can only modify an image if it contains a bitmap"

kod powinien byc tak [sprawdzalem u siebie]

.... *tutaj j/w
TextOut(2, 2, '1'); *tutaj wczesniej byl Canvas. i rysowalo na formie, a nie na Imagu
end;

Jesli wczytujesz do TImage bitmape to bedzie bez tego bledu, natomiast jezeli wczytujesz tam jpg'a, wmf, ico, to wyswietli sie ten blad. Tlumaczenie bledu to
"Mozna modyfikowac tylko obrazek zawierajacy bitmape" mniej wiecej tak :)--W poszukiwaniu rozwiązania problemu, najbardziej pomocna jest znajomość odpowiedzi.

0

Sheitar napisał:

&gtJesli wczytujesz do TImage bitmape to bedzie bez tego bledu, natomiast jezeli wczytujesz tam jpg'a, wmf, ico, to wyswietli sie ten blad. Tlumaczenie bledu to
&gt"Mozna modyfikowac tylko obrazek zawierajacy bitmape" mniej wiecej tak :)

Czyli mając jpg moge zapomnieć o numerowaniu w taki sposób image??--Pozdrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdarza sie że pisze e przed i nie zwracajcie uwagi na to:D

0

Jesli po drodze wczytasz jpg i przetworzysz go na bmp to mozna tak, ale...

...moze prosciej by bylo polozyc na imaga labela, z Transparent na True, czcionke tez ustawic po swojemu i jak trzeba to Label.Visible:=True a jak nie to Label.Visible:=False ?--W poszukiwaniu rozwiązania problemu, najbardziej pomocna jest znajomość odpowiedzi.

0

To może jakąś zmienną TGraphic, która byłaby po prostu wyświetlana na canvasie formy. Bez żadnego TImage'a.---------------------------
Delphi 6

Pozdrówka

0

Teraz ja się wypowiem :p
Jak chcesz rysować na wczytanej bitmapie w Image to na Image1.Picture.BitMap.Canvas
Jak na pustym TImage to Image1.Canvas
Jak na Ikonie, to Image1.Picture.Icon.Canavs
itd...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1