[Delphi] Czy ktoś pisze w WinApi ?

0

Jeżeli ktoś pisze w WinApi to może pomoże rozwiązać problem jak zrobić transparentny napis ? Jak to można zrealizować ?
przykład :
Tworze sobie napis w WinApi :

Napis:=CreateWindow('STATIC', 'DELPHI WinApi32 - 100%',
WS_CHILD or WS_VISIBLE,10, 50, 180, 18, HOkno, 0, hInstance, nil);

Ale ten napis ma tło jaki należy wysłać komunikat aby napis był transparentny ? (to samo tyczy się CheckBoxa itp.)

Nie mówcie , że nikt się na tym niezna !!!

Proszę o pomoc. {zzz}

Biernacki Arkadiusz (abj) [email protected]

0

Normalnie powinno działać WS_EX_TRANSPARENT przy CreateWindowEx, ale nie działa.

Właściwość odpowiadająca za posiadanie tła to Opaque, ale niestety nie mogę znaleźć, gdzie to się ustawia.

Sprawdzałem budowę komponentu TLabel. Tam wykorzysywane jest InvalidateRect, ale też mi coś nie idzie.

Ja najchętniej wykorzystuję TextOut...
--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

Cieszę się że chociaż 1 osoba odwarzyła się chociaż spróbować rozwiązać problem.
Brawo Dryobates {brawo} {brawo} {brawo}
Pozdrowienia {hello}

Ja już tyle RZeczy próbowałem że szok przewaliłem dokumntacje Mikrosoftu i piszą o znaczniku do WM_Paint Komponent TLabel transparent też buduje w Paint tylko jak ??? Nie zabardzo rozumiem . Zgadzam się jeśli chodzi tylko o tekst to wykorzystanie TextOut jest bardzo dobre ale co z checkBox Radiobutton itd... co z nimi ???

Arkadiusz Biernacki (abj) Szczecin [email protected]

0

ABJ napisał:
Ja już tyle RZeczy próbowałem że szok przewaliłem dokumntacje Mikrosoftu i piszą o znaczniku do WM_Paint Komponent TLabel transparent też buduje w Paint tylko jak ??? Nie zabardzo rozumiem .

Jak masz kody źródłowe komponentów to zobaczysz jak. Trochę to pokręcone. Trzeba się nabiegać po modułach.

Zgadzam się jeśli chodzi tylko o tekst to wykorzystanie TextOut jest bardzo dobre ale co z checkBox Radiobutton itd... co z nimi ???

Zauważ, że i CheckBox i RadioButton w Delphi nie mają właściwości Transparent. Ja jak chcę dać właściwość Transparent to używam kombinacji RadioButton + Label.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

0

Jezli piszesz w winapi to radze ci przerzucic sie na c++ bo w tym jest o wiele łatwiej.

0

cepa napisał:
Jezli piszesz w winapi to radze ci przerzucic sie na c++ bo w tym jest o wiele łatwiej.

Po prostu pomoc jest w C++. Ale poza tym to żadnych problemów nie widzę. Może nawet wręcz przeciwnie. Przykład zmiany rozdzielczości działa w Delphi, a w BCB nie (nie wiem jak jest w czystym C++)--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1