Błąd podczas debugowania kodu w Lazarusie 1.2.2 pod x64

0

Siema. OD jakiegoś czasu, zdaje się od aktualizacji lazarusa czy fpc podczas próby debuggowania pojawia się

Warning: Cannot insert breakpoint -32. Error accessing memory address 0x72e1cd30: Input/output error.

i debuggowanie się kończy. Jest to irytujace i uniemożliwia pracę - wiecie jak sobie z tym błędem poradzic ??

0

Podaj wersję FPC, Lazarusa i GDB.
Zmieniałeś coś w opcjach środowiska/projektu?

0

Lazarus 1.2.2 fpc 2.6.4. Nic nie zmieniałem - instalowałem aktualizacje od Laz 0.9 aż d0 1.2.2

0

x86/64?

0

x64

1

Jakbyś @furious programming napisał posta a nie komentarz jak powinno się robić (to nie był offtop, ale propozycja rozwiązania) to byś dostał ptaszka, bo faktycznie jak odinstalowałem 1.2.2 i zainstalowałem 1.0.14 działa poprawnie. Nic odpuszczę aktualizację do kolejnej wersji minorowej, może to naprawią. Dzięki wielkie.

0

@serge - ale to co napisałem w komentarzu to nie jest propozycja rozwiązania... Problemów nie rozwiązuje się przez instalację starszej wersji aplikacji :]

Co prawda problem miałem mniej więcej miesiąc temu, dokladnie zaraz po aktualizacji całego Lazarusa (razem z FPC, choć jego wesja się nie zmieniła), więc wróciłem do poprzedniej wersji, która takich błędów nie posiadała; Głównie chodziło o tracenie kontroli nad debugowaniem w momencie pojawienia się wyjątku - czy to swojego, czy rzucanego przez elementy VCL/RTL; Drugi problem miałem z zagłębianiem się w procedury/funkcje metodą Step Into;

Nijak nie mogłem debugować kodu dalej aby sprawdzić, czy obsługa wyjątków w moim kodzie działa prawidłowo; A z racji tej, że debugowałem ponad 4k LoC, nie mogłem sobie pozwolić na pozostawienie kodu i nadzieję, że będzie działał; A że nie miałem czasu na dociekanie co jest tego przyczyną - mając instalator wersji 1.0.14 od razu przeinstalowałem środowisko;

Odczekam jeszcze trochę i pobiorę w niedługim czasie najnowszą wersję; Mam nadzieję, że wymienione problemy zostały już pokonane;

PS: Ja miałem problem z 32-bitowym Lazarusem w wersji 1.2.0 (FPC 2.6.2) na x86.

1

Odkryłem, że błąd powodowała wersja lazarusa 1.2.2 32 bit przy systemie 64 bit. Po instalacji wersji laz 1.2.2 64 bit problem ustąpił. Natomiast zgłosiłem problem na bug trackerze i dostałem odpowiedź - może komuś się przyda i zadziała :

Please see http://wiki.lazarus.freepascal.org/GDB_Debugger_Tips#Can_not_insert_breakpoint [^]

Please try: in the field "debugger_startup_options" enter:
--eval-command="set auto-solib-add off"

Otherwise see the forum post referred from the wiki.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1