Programowanie w Lazarusie.

0

**Witam!

Proszę was o pomoc. Program który napisałem nie chce mi działać. Wyskakuje jedynie komunikat
Error: Illegal expression oraz Fatal syntax error,; expected but ELSE found. Czy mógłby ktoś sprawdzić co jest źle. Z góry dziękuje za pomoc.**

for i:=0 to lp-1 do
begin
tab[0,i]:= A[0,0]
+ A[0,1] * sin ( 2Pi50 * 0.02/spp i + D[0,1]2Pi/360)
+ A[0,2] * sin ( 2
2Pi50 * 0.02/spp i + D[0,2]2Pi/360)
+ A[0,3] * sin ( 3
2Pi50 * 0.02/spp i + D[0,3]2Pi/360)
+ A[0,4] * sin ( 4
2Pi50 * 0.02/spp i + D[0,4]2Pi/360)
+ A[0,5] * sin ( 5
2Pi50 * 0.02/spp i + D[0,5]2Pi/360)
+ A[0,6] * sin ( 6
2Pi50 * 0.02/spp *i )
;
end;

for i:=0 to lp-1 do
begin
tab[1,i]:= A[1,0]
+ A[1,1] * sin ( 2Pi50 * 0.02/spp i + D[1,1]2Pi/360)
+ A[1,2] * sin ( 2
2Pi50 * 0.02/spp i + D[1,2]2Pi/360)
+ A[1,3] * sin ( 3
2Pi50 * 0.02/spp i + D[1,3]2Pi/360)
+ A[1,4] * sin ( 4
2Pi50 * 0.02/spp i + D[1,4]2Pi/360)
+ A[1,5] * sin ( 5
2Pi50 * 0.02/spp i + D[1,5]2Pi/360)
+ A[1,6] * sin ( 6
2Pi50 * 0.02/spp *i)
;
end;

 for i:=0 to lp-1 do
   WYN[I]:=tab[0,i]+tab[1,i];   

if RadioGroup2.ItemIndex=0 then
  begin
         + tab[0,1]+tab[1,1]
         + tab[0,2]+tab[1,2]
         + tab[0,3]+tab[1,3]
         + tab[0,4]+tab[1,4]
         + tab[0,5]+tab[1,5]
         + tab[0,6]+tab[1,6]
           end;

else
begin
+ tab[0,1]-tab[1,1]
+ tab[0,2]-tab[1,2]
+ tab[0,3]-tab[1,3]
+ tab[0,4]-tab[1,4]
+ tab[0,5]-tab[1,5]
+ tab[0,6]-tab[1,6]
end;
end.

Program ma dodawać i odejmować funkcję.

0

I nie wiem czy Cię wyśmiać czy dać link do kursu...
Przy okazji zły dział i brak tagu. Mam dziwne wrażenie, że temat poleci do kosza, bo to o co pytasz to podstawy podstaw fundamentów.

0

oj tam, oj tam.. każdy kiedyś zaczynał :D .. poczytaj Else a potem najlepiej Podstawowe informacje by uniknąć w przyszłości innych "głupich pytań" ;)

0

Dzięki.

0

Zastanów się nad stworzeniem dwóch stałych:
const Mul_I:Double=2Pi500.02/spp;
const Mul_D:Double=2
Pi/360;
Jeżeli nie globalnie to przynajmniej przed tymi pętlami.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1