Czy istnieje możliwość stworzenia aplikacji internetowej za pomocą Delphi?

0

Czy istnieje możliwość stworzenia aplikacji internetowej, takiej jak w JS, czy PHP z pomocą Delphi?
Tak by docelowo użyć jaj jako aplikacja na facebooka?
Lub stworzyć skrypt na strone internetową?
Może FireMonkey daje takie mozliwości? lub jakiś inny bajer z nowych XE?

czy takie rzeczy to tylko w erze?

0

Rozbuduj swoją wypowiedź o więcej informacji bo przełożenie z JS czy PHP na Delphiowy język to nie jest wielki problem i może zdefiniuj co u cb znaczy aplikacja internetowa.

2

Niewiele mogę podpowiedzieć. Jednak patrząc na to co stworzyłem i umieściłem na http://olesio.eu/fb - można zrobić apkę, uzywająca FaceBook'a bez konieczności kojarzenia jej z naszym kontem na FB. Podpowiem, że strona developerska z graph API generuje tymczasowy token do sprawdzania funkcjonalności dla zalogowanego usera. Dzięki temu posługując się nią można mieć dostęp do pewnych danych. A więcej zapewne ktoś bardziej doświadczony w tym temacie tutaj Tobie może doradzić.

2

Generalnie w Delphi możliwe jest tworzenie aplikacji internetowych przy użyciu ASP.NET. Ale czy ktokolwiek tego używa i jak to wygląda w praktyce to już inna kwestia :P.

0
hzmzp napisał(a):

Rozbuduj swoją wypowiedź o więcej informacji bo przełożenie z JS czy PHP na Delphiowy język to nie jest wielki problem i może zdefiniuj co u cb znaczy aplikacja internetowa.

Do tej pory miałem do czynienia tylko z aplikacjami Okienkowymi pod windowsa.
A chciał bym uzyskać taki efekt, że użytkownik czy to na kompie z windowsem czy to na tablecie z androidem odpala sobie stronę internetową i na tej że stronie ma program. np przelicznik walut. Czy da rade coś takiego stworzyć w Delphi Vcl albo Fmx ?

0

Delphi udostępnia coś takiego jak "wtyczki" do ISAPI czy jakoś tak to wyglądało, jest jeszcze parę innych sposobów, ale wszystko składa się do tego że musisz mieć server który będzie hostował twoją aplikację, o ile ma być ona dostępna przez przeglądarkę, działa to mniej-więcej jak PHP. Od siebie dodam że nie jest to przyjemne w programowaniu. Z tego co patrzyłem to można podpiąć takie coś do CGI czy Apache ale dokładnie masz opisane to tutaj Rozdział 19

0

@TLesiu a w zębach też sobie lubisz dłubać młotkiem zamiast wykałaczką?

0

wyszperałem coś takiego jak Delphi for PHP( RadPHP ).
Tylko czy to znaczy, że pisze sobie w Delphi i mam gotowa aplikacje na stronkę?

0

Nie, piszesz w PHP tylko masz tam kilka ciekawych klas komponentów do wykorzystania, podział na projekty w delphiowym stylu.

1

masz coś takiego jak IntraWeb, to taki web-owy vcl.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1