[DELPHI] Archiwum wiadomości SMS

0

Witanko...
Mam 2 Edity (Numer i Nadawca), oraz Memo (Treść smsa).
Po nacisnięciu guziolka chcę zapisać treść SMSa do archiwum...
Chciałbym skorzystać z plikuff *.ini,ale...

Zapisuję tak
Sekcja
[numer telefonu]
tresc=tresc SMSa
nadawca=nadawca
data=data wyslania

gdy wysylam drugiego SMSa pod dany numer to on nadpisuje całą ścieżkę
(poprzednia tresc zostaje wykasowana)..
Korzystanie z plikuff *.txt jest małowygodne....
Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł...

Aha..
Potem na formie chcę sieknąc np Memo i jakies Edity lub ListBox i chce przeglądać archiwum SMSowe :-) :-D
[email protected]
POZDRAWIAM
DELPHI RULEZ
Teraz jeszcze i C++

0

Nożna na rekordach:
type
TRec : record
Numer : string[10];
Tresc : string[255];
Nadawca : string[16];
Data : TDate;
end;
Zdaje sie że SMS jest ograniczony wielkoscią Tak wiec 255 znaków poiwnno wystarczyc na tresc.--GOGLE is the best :)
Pozdrowienia Chodek

0

sms do idei ponad 1000 [email protected]
POZDRAWIAM
DELPHI RULEZ
NIECH MOCz BĘDZIE Z WAMI
:-))

0

można 1393 znaki ale podzieli to na 4 sms'y :D --Pozdrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]

0

Waldi napisał:
można 1393 znaki ale podzieli to na 4 sms'y :D

zgadza się....nawet 1393
&gt
&gt--
&gtPozdrowienia {hello}
&gt Waldi Koronowo
&gt [email protected]@hoga.pl
POZDRAWIAM
DELPHI RULEZ
NIECH MOCz BĘDZIE Z WAMI
:-))

0

Lofix napisał:
Waldi napisał:
&gtmożna 1393 znaki ale podzieli to na 4 sms'y :D
&gt
&gtzgadza się....nawet 1393
&gt&gt

No przecież napisałem 1393 hmm... --Pozdrowienia {hello}
Waldi Koronowo
[email protected]
Zdazra sie że pisz e prze i nie zwracajcie uwagi na to:D

0

Waldi napisał:
Lofix napisał:
&gtWaldi napisał:
&gt&gtmożna 1393 znaki ale podzieli to na 4 sms'y :D
&gt&gt
&gt&gtzgadza się....nawet 1393
&gt&gt&gt
&gt
&gtNo przecież napisałem 1393 hmm...
Spoko, wlasnie mowie ze 1396 , bo mowiac 1000 podalem w [email protected]
POZDRAWIAM
DELPHI RULEZ
NIECH MOCz BĘDZIE Z WAMI
:-))

0

To możesz zadeklarować nawet większego stringa. Chodzi o sam sposób. Chodek ma rację i wykorzystywanie rekordów jest tu chyba najwygodniejsze. Ja bym jeszcze trochę pokomplikował ten plik (dla własnej satysfakcji i przyspieszenia wyszukiwania). Ale jeżeli to ma jedynie przechowywać wiadomości to nie widzę sensu. Jeżeli natomiast chcesz, żeby te zapisy odpowiadały normalnym SMSom (tzn jedna długa wiadomość była dzielona na kilka innych) to dodaj jeszcze jedno pole wskazujące, czy to jest nowy SMS czy kontynuacja starego.--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

Ludziska!! powiedzcie mi od a do z jak napisac program do wysylania smsow. Prosze o szybka odpowiedz. [???]

0

Pobierasz formularz ze strony kazdego operatora, analizujesz jakie ma pola i potem uzywajac np. IdHTPP "wypelnione" pola odsylasz do serwera. Gdzieniegdzie tzreba bedzie pobarc obrazek itd.

0

Najprościej:
http://www.bramki.pl/sms_send.php?numer=numer odbiorcy&tekst=tekst sms-a

Coś takiego odpalasz z choćby WebBrowser-a;)

0

Ludziska!! powiedzcie mi od a do z jak napisac program do wysylania smsow. Prosze o szybka odpowiedz. [???]

lol, ten temat ma 2 lata.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1