Jak wywołać plik *.chm z określonym tytułem

0

Witam
Mam problem.
Napisałem program, który tworzy bazę danych.
Również do niego napisałem plik pomocy bo dobrze by było żeby program miał helpa.
Plik pomocy napisałem w HTML i skompilowałem za pomocą pakietu HTML Help Workchop.
Problem polega na tym, że nie wiem jak go uruchomić z konkretnym tematem.
Plik uruchamiam za pomocą ShellExecute i zawsze otwiera mi się z pierwszą stroną.
Chciałbym, żeby w przypadku otwarcia konkretnego okna np: "Konfiguracja" otworzył mi się
ten plik z tą właśnie stroną.
Szukam wszędzie. Może plik chm powinien mieć dodatkowe odnośniki (indeksy)?
A może jest źle napisany - pomóżcie :)

0

Przez używanie ShellExecute to Ty wiele nie osiągniesz. Nie jest to funkcja do pokazywania helpów w formacie *.chm. Należy używać funkcji API: HtmlHelpA. Na przykład Delphi 7 jej nie ma, a więc trzeba załadować ją sobie z dllki - kontrolki OCX: hhctrl.ocx. A na google powinny być różne przykłady otwarcia helpa z konkretnym Id Topicu. Ja używam WinCHM, ale w innych edytorach, również powinno się dać ustawić identyfikator danego tematu. Przykładowe kody są tutaj: http://www.paranoia.clara.co.uk/articles/using_html_help.html i na innych stronach do wygooglowania za pewne też znajdziesz.

0

Nie dopisałem, że piszę w Delphi 5. Sorki.
Dzięki Olesio za info.
Pozdrawiam
ProDelphi

2
olesio napisał(a):

Przez używanie ShellExecute to Ty wiele nie osiągniesz. Nie jest to funkcja do pokazywania helpów w formacie *.chm.

Nie do końca, że się nie da... zobacz np. http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/ms669980(v=vs.85).aspx czy http://www.help-info.de/en/Help_Info_HTMLHelp/hh_command.htm

Is it possible to open a specific topic from the Hh.exe command line? napisał(a)

Yes, try:
hh mk:@MSITStore:/path/filename.chm::/path\topicname.htm
For example, with the compiled help file htmlhelp.chm, you can use:
hh mk:@MSITStore:htmlhelp.chm::/api.htm
hh mk:@MSITStore\windows\help\htmlhelp.chm::/flash\browse.htm

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1