jak wywolac plik z innym rozszerzeniem jako execa?

0

Jak wywolac plik powiedzmy z rozszerzeniem .dat jako execa z poziomu programu w delphi (biorac pod uwage ze nie uzywamy rejestru systemowego gdzie mozna ustawic rozszerzenie .dat jako plik wykonywalny)

0

Nie wiem jak to dokladnie chodi, ale jakby wywolac explorera z odpowiednimi parametrami, to chyba by przeshlo. Trzeba polookac jakie parametry podaje exec.--Delphi 4

Skysh The God, Your Slave

0

no byc moze jakby ktos jeszcze te parametry podal to bedzie spok

0

Moze zaedytujesh swoj podpis i osfiecish ludzi w czym programujesh? Looknij ainyych i bierz przyklad :)--Delphi 4

Skysh The God, Your Slave

0

Pliki *.DAT nie są plikami króre, można otwierać tak z niczego?
Twój Plik.DAT najprawdopodobniej ma jakiś system pakoania.
Precyzyjnie do tego problemu nie mogę podejść, ponieważ nie jest mi znajoma struktóra Twojego DATa.
Datem może być przecież spakowana grafika gry, plik strumieniowy z zapisem danych, dane rejestru (User.dat, System.dat i dla WinMe Clasic.dat) itp.
Jeżeli jednak masz program, który edytuje Twój plik DAT to uruchom go z poziomu delpch a jako parametr podaj nazwę pliku.

Pozdrowienia--Marco_99

0

Jeszcze jedno trochę kodu jeżęli wystarczy Ci do tego tylko Explorer z parametrami.

Wstarczy podać nazwę pliku oraz przełącznik /select, który powoduje jego automatyczne zaznaczenie. Oba parametry należy odzielić przecinkami:

uses
Sellapi;

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
Begin
WinExec ('explorer.exe /select, nazwapliku.rozsz', SW_ShowNormal);
end;

Pozdrowienia--Marco_99

0

moj plik .dat jest jedynie exekiem ze zmienionym rozszerzeniem, tylko jesli uzywam shellexecute z parametrem open to on szuka w rejestrze wpisu przy pomocy czego ma plik .dat otworzyc, jesli w rejestrze nie mam zadeklarowanego typu plikow *.dat to mam blad i nie otwiera pliku, chodzi mi oto jak ten plik wywolac biorac pod uwage ze nie mam dostepu do rejestru.

0

Moze zaedytujesh swoj podpis i osfiecish ludzi w czym programujesh? Looknij ainyych i bierz przyklad :)
&gt

Hmmm, w sumie mozna by bylo podzielic forum tematycznie: Delphi, C++, Pascal itp.
ale tak sobie mysle, ze forum nie jest jeszcze na tyle popularne i na niektorych
dzialach byla by pustka... :(--Pozdrawiam!
Adam Boduch
www.4programmers.net

0

A nie latwiej zmienic programowo rozszerzenie pliku dat na exe a po zakonczeniu programu w procedurze OnClose zmienic rozszerzenie z powrotem na dat. Jezeli ta opcja ci nie odpowiada to mozesz isc na {browar} p tym zawsze lepiej sie mysli.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0