Graficzna konsola w aplikacji z GUI

0

Witam, jestem poczatkujacym/uczacym sie "programista". Chciałbym stworzyć na formie wlasna konsole do zarzadzania swoim programem cos jak shell. Potrzebowałbym pomocy z jakich komponentow najlepiej zbudowac interfejs taka konsole (shellowa) na formie (TMemo, TRichText, TStringGrid) ... coś jak consola w przeglądarce Google Chrome po wcisnieciu CTRL+SHIFT+J.
Bardzo dziekuje za pomoc.

--
pozdrawiam,
Rafał

0

TMemo.

1

Ja zawsze robiłem TMemo+TEdit; memo do wyświetlania, edit do wpisywania danych.

0
Azarien napisał(a):

TMemo.

A czy do TMemo moge wstawic graficzny znak "prompta" ?

1
r___ napisał(a):
Azarien napisał(a):

TMemo.

A czy do TMemo moge wstawic graficzny znak "prompta" ?

Tak.

Witam, jestem poczatkujacym/uczacym sie "programista"

No to czemu bierzesz się za rzeczy trudne których nie będziesz w stanie zrobić? Sądzisz że będziemy ci wklejać gotowce?

0
-123oho napisał(a):
r___ napisał(a):
Azarien napisał(a):

TMemo.

A czy do TMemo moge wstawic graficzny znak "prompta" ?

Tak.

Witam, jestem poczatkujacym/uczacym sie "programista"

No to czemu bierzesz się za rzeczy trudne których nie będziesz w stanie zrobić? Sądzisz że będziemy ci wklejać gotowce?

Czy któreś z pytanie które zadałem proszą o podanie kodu? Albo o gotowe rozwiązanie? nie. Chciałem sie dowiedzieć na jakich kontrolkach mam sie skupić aby osiągnąć dany efekt. A teraz jak już wiem, zacznę sie im bliżej przygladac czyt. uczyć/poznawac.

Dziekuje za pomoc. Szkoda ze tak szybko zostałem zakwalifikowany do tych co chcą uzyskać gotowy program ...

--
pozdrawiam,
Rafał

0

Kontrolka, którą chcesz użyć, to rzecz drugorzędna. Najpierw skup się na zaimplementowaniu podstawowych funkcjonalności, tak jak wyświetlanie komunikatów aplikacji i rozpoznawanie poleceń. Do tego przyda ci się znajomość kolejki komunikatów Windows (i tworzenie własnych) oraz operacje na Stringach i StringListach. Jak już to opanujesz, będziesz mógł sobie wyświetlać konsolę na czym zechcesz.

1

Czy któreś z pytanie które zadałem proszą o podanie kodu? Albo o gotowe rozwiązanie? nie. Chciałem sie dowiedzieć na jakich kontrolkach mam sie skupić aby osiągnąć dany efekt. A teraz jak już wiem, zacznę sie im bliżej przygladac czyt. uczyć/poznawac.

Nie prosisz, ale będą takie prośby. Mam to do siebię że potrafię przewidywać wyniki pomysłów newbie.

Dziekuje za pomoc. Szkoda ze tak szybko zostałem zakwalifikowany do tych co chcą uzyskać gotowy program ...

Mówię ci po prostu że skoro nie wiesz nawet jakich komponentów użyć to nie masz szans tego napisać w tym miesiącu. Dodatkowo przewiduję co zrobisz dalej gdy się okaże że nie umiesz.

Do tego przyda ci się znajomość kolejki komunikatów Windows (i tworzenie własnych)

Serio? W którym momencie to się przyda? Nie piernicz głupot.

2
-123oho napisał(a):

Serio? W którym momencie to się przyda? Nie piernicz głupot.

A do tego, że kiedyś i tak będzie musiał się z tym zaznajomić, a pisanie własnej konsoli to bardzo dobra okazja do tego.

Nie wiem, czy napisałeś kiedyś jakąś konsolę, czy nudzisz się w niedzielę przed komputerem i musisz koniecznie zachowywać się jak typowy kretyn z internetu, ale jak dla ciebie to, po pierwsze "Niech Pan nie pierniczy głupot", a po drugie był to pierwszy i ostatni raz, gdy zwróciłem ci uwagę nt. chamskiego zachowania. Chcesz się kłócić? Nie tu, nie ze mną i nie z rękami majtach. Idź sobie na onet.pl i tam marnuj swój dzień. Nawet nie próbuj odpisywać.

0
Luc napisał(a):

Kontrolka, którą chcesz użyć, to rzecz drugorzędna. Najpierw skup się na zaimplementowaniu podstawowych funkcjonalności, tak jak wyświetlanie komunikatów aplikacji i rozpoznawanie poleceń. Do tego przyda ci się znajomość kolejki komunikatów Windows (i tworzenie własnych) oraz operacje na Stringach i StringListach. Jak już to opanujesz, będziesz mógł sobie wyświetlać konsolę na czym zechcesz.

Jeśli chodzi o operacje na stringach i interpreter wpisywanych "polecen" to mam już pomysł i chciałbym to zostawić po zakończeniu interfejsu graficznego. Dla mnie zapanowanie nad GUI (checią uzyskania podobnego efektu jak w Google Chrome Console) jest trudniejsze niz napisanie parsera stringa. Dlatego skupilem sie na wyborze kontrolek, gdyz posiadam delphi w wersji Turbo z ograniczeniem licencyjnym (brak mozliwosci dodawania nowych komponentow).

Ja do tej pory pisałem troche w pascalu i glownie w php, dlatego interfejs graficzny jest dla mnie pewna wieksza trudnoscia.
Chciałem tylko potwierdzić czy stosując standardowe TMemo, Tedit moge zbudowac taka konsole? (nie chodzi mi o to co realizuje tylko jak prezentuje wpisywanie danych, wyswietlanie itp).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0