Delphi 7 txt z www do memo

0

Jak zrobić tak jak w temacie? Bo chce zrobić system seriali w moim programie. Tzn program pobiera listę seriali która jest w txt na mojej stronie np "www.xxxx.pl/serials.txt". I sprawdza czy serial który użytkownik podał widnieje na liście. Jak to zrobić?
Czy może macie inny sposób na system dzięki któremu nieporządane osoby (czyli Ci którzy np nie mają seriala) nie będą mogły mogli uruchomić program?

I czy będzie to bezpieczny system? Czy możne ktoś jakoś zdecompilować exe i dostać się do kodu źródłowego?

0

To jest bardzo niebezpieczne przecież wystarczy że ktoś snifferem prześledzi z jakim serwerem się łączy, jaki plik program plik pobiera i ma całą listę :D
Zdekompilować exe do kodu źródłowego jako tako się nie da, ale spokojnie można do assemblera a wtedy dla osób "będących w temacie" to żaden problem.

2

Zrób zapytanie HTTP i sprawdzaj w PHP serial na serwerze. Takich rzeczy nigdy nie robi się na kliencie.

1

Jak zrobić tak jak w temacie?

  1. Wchodzisz na www.google.pl
  2. Zadajesz wyroczni pytanie
  3. Znajdujesz odpowiedź - TAK TO TAKIE PROSTE!

Zrób zapytanie HTTP i sprawdzaj w PHP serial na serwerze. Takich rzeczy nigdy nie robi się na kliencie.

No ba, bo wszyscy od razu wiedzą jak postawić skrypt PHP! To że tak się robi, nie znaczy że twój pierwszy program który łączy się z siecią musi od razu mieć milion checków czy przypadkiem serwer nie jest podstawiony, albo czy nikt nie podgląda aplikacji!!! To że tak się robi w zastosowaniach profesjonalnych nie znaczy jeszcze że pierwszy projekt to musi robić...
Już nie mówiąc o tym że bardzo pomogłeś z połączeniem z poziomu Delphi!

0
Utermiko napisał(a):

Zrób zapytanie HTTP i sprawdzaj w PHP serial na serwerze. Takich rzeczy nigdy nie robi się na kliencie.

Czy to musi być takie skomplikowane? Jak to inaczej zrobić? Znalazłem w internecie coś takiego

function DownloadFileToMemo(Source, Dest: string; TheMemo: TMemo: Boolean;
begin
try
Result := UrlDownloadToFile(nil, PChar(source), PChar(Dest), 0, nil) = 0;
except
Result := False;
end;
if FileExists(Dest) then begin
TheMemo.Loadfromfile(Dest);
DeleteFile(Dest);
end;
end;

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
if DownloadFileToMemo('http://www.delphipages.com/index.htm','tmp.txt',Memo1)
then
ShowMessage('Download succesful')
else
ShowMessage('Download unsuccesful')
end;

Ale nie moge tego użyć... Czy jest jakaś prosta metoda?

0

Czy to musi być takie skomplikowane?

Tak.
Pobieranie listy wszystkich kluczy jest bardzo złe; powód podał już @kAzek.
Poza tym, to aż tak skomplikowane nie jest.
Skrypt w PHP góra 50 linijek kodu (w tym połączenie do bazy danych)...

0

Ale nie moge tego użyć... Czy jest jakaś prosta metoda?

Tak, sprawdź czemu nie możesz tego użyć i to popraw...
Ja tam osobiście polecam Synapse, no ale jak chcesz czymś takim to nic na siłę.

Czy to musi być takie skomplikowane? Jak to inaczej zrobić? Znalazłem w internecie coś takiego

A czy ty w ogóle wiesz co robisz?!

0

Ja też polecam Synapse: Obsługa protokołu HTTP przy użyciu pakietu Synapse a co do funkcji InternetDownloadToFile i tym podobnych, mogę się mylić ale są one chyba jakoś zależne od zainstalowanego IE, a więc tym bardziej mniej bezpiecznie i moga być wolniejsze. Ewentualnie jeżeli strona nie korzysta z HTTPS to możesz porzeźbić trochę z użyciem Simple Tcp: http://piechnat.pl/article/simpletcp.html - to też dobre rozwiązanie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1