Delpi -Mysql - koszty

0

Witam,

Zaczynam poważniejsze zajęcie tematem baz danych w Delphi. Chcę napisać aplikację komunikującą się z Mysql po SSL-u. Mógłby ktoś doradzić jakich komponentów użyć (jeśli płatne to dobre i za rozsądną cenę).
Na razie wpadł mi w oko komponent Devartu MyDAC. Co o nim sądzicie. Jakie będą wszystkie koszty tej zabawy:

-baza MySql - nie wiem czy muszę płacić licencję, piszę aplikację na potrzeby wewnętrzne firmy, bez sprzedaży programu klientom zewnętrznym

-SSL-certyfikat w centrum certyfikacji(czy na początku można się bez tego obyć?), przepraszam w tym temacie jestem laikiem:( ogólną filozofię SSL rozumiem, ale bardzo ogólnie.

-cena MyDAC (właśnie czy Standard czy Professional)?

-co jeszcze, narzędzie do zarządzania bazą, jedyne darmowe mi znane to pod PHP PHPMyAdmin, polecacie może inne darmowe?

Z poważaniem

Toskani

0

uzasadnij dlaczego mysql? Nie lepiej darmowy, bardziej funkcjonalny postgres? Co do komponentów to AnyDAC jest wart swojej ceny

0
abrakadaber napisał(a):

uzasadnij dlaczego mysql? Nie lepiej darmowy, bardziej funkcjonalny postgres? Co do komponentów to AnyDAC jest wart swojej ceny

Nie upieram się przy MySQL, jeśli ma wsparcie SSL, jest darmowy, ma dobre i niedrogie komponenty bazodanowe czemu nie. Mysqla znam z przygody z PHP i tylko dlatego. Właśnie szukam porady jak ugryźć temat.

0

mysql jest dobry do www i w zasadzie tylko tam. Jest szybki jeśli nie potrzebujesz transakcji (MyISAM) ale jako normalna baza (InnoDB) już wcale nie jest tak kolorowo. Dodatkowo część rzeczy tylko jest ale nie działa (np. ograniczenia check), no i jest też dziwnie licencjonowany (zazwyczaj sprowadza się to po prostu do zakupienia licencji). Postgres jest wg mnie najlepszą darmową bazą danych. Do małych i średnich projektów nadaje się doskonale, nie ma problemów z utrzymaniem baz na poziomie TB chociaż tutaj trzeba się już nagimnastykować aby to chodziło szybko i sprawnie. Do dyspozycji masz jeszcze darmowe wersje komercyjnych baz - Oracle express czy MSSQL express. Oracle ma ograniczenie do 4GB bazy, wykorzystuje tylko jeden procesor (jeśli masz wielordzeniowy procesor to wykorzystywany jest tylko jeden) oraz korzysta tylko z 1GB RAM. MSSQL ma ograniczenie do 4GB bazy (10GB dla 2008R2 i późniejszych), wykorzystuje tylko jeden procesor (jeśli masz wielordzeniowy procesor to wykorzystywane są wszystkie) oraz korzysta tylko z 1GB RAM. Oracle Express i MSSQL Express są darmowe i zmiana na wersję płatną bez powyższych ograniczeń to zakupienie licencji, zrobienie eksportu bazy postawienie wersji pełnej i import. Oczywiście Postgres nie ma takich ograniczeń.

Jeśli zakupisz AnyDAC to możesz się nimi łączyć do wszystkich wymienionych baz i jeszcze kilku innych. Osobiście uważam, że nie ma dla delphi lepszego zarówno pod względem możliwości, wydajności jak i supportu. Do postgresa jest jeszcze darmowy ZeosLib.

Możesz też również rozważyć jako bazę FireBirda jest to również darmowa baza danych bez ograniczeń w wykorzystaniu sprzętu ale nie ma on "natywnego" wsparcia dla ssl - da się to zrobić przy pomocy np. Zebedee.

Wszystkie powyższe bazy oprócz MSSQLa mają wersję dal windowsa i linuxa.

Napisz też ile mniej więcej będzie jednocześnie połączonych klientów, jaki przewidywany roczny przyrost bazy, czy połączenia tylko lokalne i dlaczego uważasz, że jest Ci potrzebny SSL

0

Odradzam MySQL. Jeśli nie chcesz płacić za oprogramowania bazy to możesz użyć Firebird.

Tu więcej na ten temat:

delphi i bazy danych

0
abrakadaber napisał(a):

Napisz też ile mniej więcej będzie jednocześnie połączonych klientów, jaki przewidywany roczny przyrost bazy, czy połączenia tylko lokalne i dlaczego uważasz, że jest Ci potrzebny SSL
,
Dzięki za odpowiedź.
Klientów jednocześnie będzie kilku, max 10, no może w porywach kilkunastu. Roczny przyrost bazy dany szacuję na 100-200MB. Z tym SSL nie jestem jeszcze pewien, klienci być może będą chcieli aplikacją połączyć się z bazą danych z domu przez modem operatora komórkowego. Jeśli byłoby to tylko na terenie firmy po Wi-fi nie będzie to raczej konieczne, na razie dokładnie jeszcze tego nie wiem. Pytam się asekuracyjnie, jest jakaś alternatywa dla SSL? Mam napisać aplikację, która porządkuje rzeczy robione pod Excelem, ale jest już zbyt duże w utrzymaniu i za skomplikowane, bardzo duże tabele.

0

Zastanawiam się nad architekturą, czy mieć aplikację kliencką łączącą się serwerem bazy danych czy aplikację klient-serwer i serwer łączy się z bazą danych lokalnie. Wtedy musiałbym zapewnić sam bezpieczne łącze klient-serwer. Co jest praktyczniejsze? Może rolę serwera mogłaby spełniać usługa po http?
Właśnie czy AnyDAC domyślnie obsługuje SSL czy trzeba dodatkowego komponentu dla Postgresa?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1