delphi f. kwadratowa

0

napisałem taka procedure w delphi - miała ona narysować wykres funkcji kwadratowej z danych podanych z klawiatury do "editow" obszar wykresu ma rozmiar 600*600,a srodek uklady znajduje sie w pkt. (300,300). Program sie normalnie uruchamia, ale po podaniu danych i probie rysowania nic sie nie dzije - czy ktos moze wie gdzie jest blad? Z góry dzięki za pomoc.

procedure TForm1.Button2Click(Sender: TObject);
var a,b,c,l,rpz,rkz:integer; rp,rk,kk,kp,x:extended;
begin
a:=strtoint(edit3.Text);
b:=strtoint(edit4.Text);
c:=strtoint(edit5.Text);

Image1.canvas.Pen.color:=clgreen;

l:=0;
x:=-30;
kk:=axx+bx+c;
repeat
begin
kp:=kk;
x:=x+1;
l:=l+1;
kk:=a
xx+bx+c;
rp:=kp*(-10)+300;
rk:=kk*10+300;
rpz:=ceil(rp);
rkz:=ceil(rk);
Image1.Canvas.MoveTo(l-1,rpz);
Image1.Canvas.MoveTo(l,rkz);
end;
until
x=30;

end;

0

To begin po repeat jest niepotrzebne.
Ustaw breakpoint na pierwszą instrukcję i sprawdzaj krok po kroku co się dzieje.


Swoją drogą, nigdzie w tym kodzie nic nie rysujesz. Tylko ustawiasz wskaźnik na różne miejsca (`MoveTo`).
0

Metoda Image1.Canvas.MoveTo(); przenosi tylko kursor do danego miejsca ona nic nie rysuje. Użyj jakieś metody rysującej (np. LineTo()).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1