Delphi prosty explorer

0

Cześć!
Zaczęłam właśnie moją przygodę z Delphi. Problem polega na tym że nie mogę znaleźć dobrych opisów funkcji. Program polega na tym że wyświetla zawartość głównego katalogu [przykładowo C:\MAIN] w którym są podkatalogi, powiedzmy od 1 do 20. i w każdym z nich znajdują się po 2-3 podkatalogi, np a,b,c. Zaplanowałam 2 directorybox'y gdzie pierwszy pokazuje zawartość katalogu głównego, poprzez zaznaczenie [1 kliknięcie] w drugim boxie pojawiają się podkatalogi[a,b,c]. Poprzez DoubleClick na tych że a,b,c otwiera nam okno z folderem w windowsie (folder, nie plik). Z tego co znalazłam przyda mi się 'ShellExecute' lecz nie wiem czy directorybox to dobry wybór, czy da się zablokować pojawianie się 'drzewa'. Proszę więc o pomoc w wyborze funkcji oraz linki do przydatnych tematów, od razu zaznaczę że nie zależy mi na pogłębianiu się w tym języku, jest on zaplanowany na 5 zajęć ;)
Z góry dzięki

0

Do wyświetlania drzewa katalogów:
TreeView Control
Do wyszukiwania plików i katalogów:
FindFirstFile();
FindNextFile();

0

chyba nie zrozumiałeś, nie potrzebuje 'wyszukiwania' ani drzewa, wręcz przeciwnie. ma to być spis katalogów nie rozwijający się w formie drzewa. poprzez 1 kliknięcie na folder w boxie w drugim pojawia się jego zawartość i poprzez podwójne kliknięcie w drugim boxie otwiera nam folder w explorerze.

0

chyba nie zrozumiałeś, nie potrzebuje 'wyszukiwania' ani drzewa, wręcz przeciwnie. ma to być spis katalogów nie rozwijający się w formie drzewa. poprzez 1 kliknięcie na folder w boxie w drugim pojawia się jego zawartość i poprzez podwójne kliknięcie w drugim boxie otwiera nam folder w explorerze.

Zbyt ciężkie żeby znaleźć TListBox?

A dobrym źródłem wszelkiej mądrości o programowaniu jest google, widać że po prostu nie patrzyłaś tam.

Proszę więc o pomoc w wyborze funkcji oraz linki do przydatnych tematów, od razu zaznaczę że nie zależy mi na pogłębianiu się w tym języku, jest on zaplanowany na 5 zajęć

Przydatny link: www.google.pl

W 5 zajęć to jeżeli opisywać porządnie to do tablic nawet nie dojdzie, więc można albo poznać podstawy podstaw, albo wklejać kod którego się nie rozumie (widać ty chcesz to zrobić).

0

uwierz przeszukałam google, i trafiłam między innymi tutaj. jeśli nie chcesz pomóc- nie wypowiadaj się proszę. Powoli znajduję pokrewne rozwiązania lecz chyba poprosze kogoś o wykonanie tego za pieniądze bo naprawde sobię nie radze. Mimo to zajrze tutaj jeszcze gdyby ktoś naprawde chciał pomóc

0

Jeśli chcesz zrobić ciekawe okienko do wyboru jakichkolwiek plików - wszystko można dość prosto zrobić w oparciu o komponenty z klasy TListBox i TEdit tak jak napisał @-123; Zawartość dysku przedstawiasz w listach, nazwę pliku w polu edycyjnym; Można naprawdę ciekawy efekt uzyskać, ale trzeba co nieco o tych kontrolkach wiedzieć;

Ja np. teraz pracuję nad małym projektem, w którym oprogramowałem własne okno dialogowe do wyboru dowolnego pliku (bez multiselect, bo nie przewidują tego założenia projektu); Okienko jest połączeniem OpenDialog i SaveDialog, tak że wybiera się podczas tworzenia obiektu tryb (zapis lub odczyt) i dzięki temu w menu okna a także menu podręcznym listy dostępne są rózne opcje, inne dla otwierania pliku, a inne do zapisu; Okienko jest proste, wygląda tak:

FileDialog.png

Jednak aby taki efekt osiągnąć, trzeba się trochę napracować; Obsługa całego okna zajęła mi kilka dni, przy czym kod modułu to ok 1200 linii kodu; No ale do tego jeszcze wchodzi ręczne malowanie pozycji w menu głównym, które znajduje się w innym module, bo jest jedno i uniwersalne dla wszystkich menu w całej aplikacji (zarówno TMainMenu i TPopupMenu), tak więc trzeba było napisać ok. 1500 linii by w pełni je obsłużyć; W tym jest jeszcze klasa dialogu, która wykorzystuje stworzony formularz i pozwala wychwycić ścieżkę i nazwę wybranego lub wpisanego pliku, a także funkcja, która pozwala jednym wywołaniem sprawdzić czy użytkownik faktycznie wybrał jakiś plik, no i jeśli tak to zwrócić nazwę pliku (tak jak to ma miejsce w SelectDirectory); To jest jednak okienko z obsługą dwóch trybów, ale zawartość dysku przedstawiona jest w jednej liście, stąd formularz jest mały, prosty, przejrzysty i łatwo w nim cokolwiek znaleźć;

Dla Ciebie polecam nie kombinować, postarać się wszystko oprzeć na komponentach z klasy TListBox jak wspomniał @-123, nauczyć się malowania item'ów i uzupełniania zawartości listy w katalogi i pliki; Będzie przy tym trochę pisania i czytania, ale na tym polega programowanie; Brak wiedzy - brak programu;

Jeśli chodzi o zlecenie napisania takiego modułu - polecam swoją skromną osobę; Cudów nie zrobię, bo programowania uczę się dopiero od czterech lat, ale wyglądać przyjemnie i przede wszystkim działać na pewno będzie; Więcej informacji udzielę prywatnie;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1