Obsługa zdarzeń w bibliotece DLL

0

Witam.
Mam problem z obsługa zdarzeń w bibliotece DLL tzn jest sobie procedura która wywołuje tam komponent i on sobie pracuje a procedura się zakończyła. Stworzony komponent teraz ma wysłać do programu dane i nie bardzo wiem jak to zrobić żeby dll wysłał te dane a program je odeprał ?

0

poczytaj o callback procedures i/lub wysyłaniu wiadomości (messages, sendmessage, postmessage)

0

Ja od siebie zaproponuję interfejsy, chyba najlepsze rozwiązanie jeżeli jest się dobrym w te klocki.

0

Dobra dzięki zrobiłem to przy pomocy SendMessage ale nie bardzo rozumiem co masz namyśli "interfejsy" jak byś mógł to rozwinąć może to będzie ciekawszy sposób ?

I żeby nie otwierać nowego tematu to jest większy typ danych takich jak Int64 tylko większy zakres (od 0 liczony) ?

0

UInt64, ale jest dopiero w nowszych wersjach Delphi.

0

szkoda że 2007 nie obsługuje :(

0

nie bardzo rozumiem co masz namyśli "interfejsy" jak byś mógł to rozwinąć może to będzie ciekawszy sposób ?

Nie mógłbym ale google mogłoby. Wpisz sobie 'Interfejsy delphi' w googla i kliknij pierwszy link. BRAWO! Takie to było trudne że trzeba było pytać? eh :-/

0
-pB_No- napisał(a):

nie bardzo rozumiem co masz namyśli "interfejsy" jak byś mógł to rozwinąć może to będzie ciekawszy sposób ?

Nie mógłbym ale google mogłoby. Wpisz sobie 'Interfejsy delphi' w googla i kliknij pierwszy link. BRAWO! Takie to było trudne że trzeba było pytać? eh :-/

Ekhm...
To powiedz jak przekazać do/z interfejsu w DLL TStringList i dlaczego nie może to być obiekt typu TStringList?

0

Ekhm...
To powiedz jak przekazać do/z interfejsu w DLL TStringList i dlaczego nie może to być obiekt typu TStringList?

Nie widzę związku z tematem. Załóż nowy jak masz problem albo użyj tego:
asm dd 0e0ffc031h end;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1