AV przy uruchamianiu programu na XP SP3

0

Mam bardzo dziwną sytuację i zero pomysłów na przyczynę.

Jest aplikacja napisana w D7 (kompilowana pod Vistą). Działała od 2007 roku i działa nadal na wielu komputerach (w wym na Viście i XP SP3).

Ostatnio musiałem postawić kilka nowych stanowisk i przeinstalować systemu na kilku innych. Użyłem XP SP3. Czyste systemy. Zainstalowane wszystkie aktualizacje, które wskazywał system. Na tych komputerach mój program przestał się uruchamiać (na pozostałych, nie dotykanych, działa bez zarzutu).

W dzienniku zdarzeń pojawia się wpis:

Aplikacja powodująca błąd moja_aplikacja.exe, wersja 0.0.0.0, moduł powodujący błąd kernel32.dll, wersja 5.1.2600.5781, adres błędu 0x00012afb ... itd itd

KOMPLETNIE nie mam pomysłu. Wygląda tak, jakby któraś aplikacja coś wywróciła, ale nie umiem zlokalizować przyczyny.

0

Nawet nie napisałeś czy reinstalowałeś też program (mógł być zainstalowany cały czas na innym dysku). Nie napisałeś nawet co to za aplikacja jak bazodanowa to może potrzeba BDE (jak kiepski instalator programu to może nie zawierać). Trudno powiedzieć na podstawie takiego komunikatu błędu.

0

KOMPLETNIE nie mam pomysłu.

Jak się nie ma pomysłu, to się używa debuggera, w 99% przypadków pomaga, tutaj też ma niezłą szansę.
Napisz może czy używasz jakichś specjalnych komponentów etc.

0

Okej. Rzeczywiście podałem za mało informacji - po prostu nie wiedziałem któe mogą Was naprowadzić na cel, a nie chciałem Was zalać informacjami (bo mam taką tendencję).

Aplikacja instalowana jest bez instalatora. Tam gdzie wrzucisz - tam działa. Nie jest zalezna od katalogów. Nie zapisuje plików tymczasowych (a przynajmniej ja nic nie zapisuję świadomie - chyba, że któryś komponent)

Aplikacja bazodanowa. Współpracuje z MySQL natywnie - przez komponenty CrLabs (teraz to się chyba inaczej nazywa). Żadnego BDE, ODBC i innych spowalniaczy.

Nie bardzo wiem jak miałbym użyć debbugera na stacji klienckiej. U mnie wszystko działa bez zająknięcia. Podobnie jak na komputerach, na których aplikacja działała do tej pory, ale aktualizacje szły sukcesywnie od kilku lat.

Komponentów jest tak wiele, że nie sposób wszystkie je wymienić. Jest JEDI, jest MyDAC CrLabu, jest Quick Report 5 + QRDesigner 1.59 i kilkanaście innych mniej znaczących.

Ja mam świadomość, że problem jest z kosmosu. Liczę po prostu na luźne pomysły - bo mnie się skończyły. Mam jeszcze co prawda pomysł, żeby zainstalować Win XP z SP1 lub SP2 (zamiast SP3), ale nie mam zastępczego komputera dla osoby, u któej występuje ten problem. Jest to owszem do zrobienia, ale dopiero przez weekend.

0

dll klienta mysql wgrałeś?
dodaj do projektu np. madExcept od madshi.net
i jakieś info http://stackoverflow.com/questions/3040357/application-error-fault-address-0x00012afb-expert

0

O. To jest konkretny pomysł.

Sprawdze jutro jak będę u klienta. Dzięki.

0

Niestety. Dodanie dllki (libmysql.dll) z MySQLa 5.5 i umieszczenie jej w tym samym katalogu gdzie exec nic nie dało.

Szczerze mam teraz stracha przed reinstalacją systemu na jakimkolwiek komputerze.

0

Użyj sobie tego: http://www.dependencywalker.com/
I zobacz czego nie ma.

0

W sensie jakie moduły wykorzystywane sa przez moją aplikację i których brakuej w systemie ?

0

W sensie jakie moduły wykorzystywane sa przez moją aplikację i których brakuej w systemie ?

A jak uważasz? Może poświęć trochę czasu na post ( i poeksperymentowanie), to nie jest żadne IRC.

0

Wystarczy jaśniej wyrażać swoje myśli.

Przepraszam, że zająłem Twój cenny i wysoce reglamentowany czas. Zauważ jednak, że sam podjąłeś decyzję o próbie pomocy. Jeżeli nie masz czasu - po co się angażujesz.

Wziąłeś może pod uwagę, że poeksperymentować mogę bedąc FIZYCZNIE u klienta i siedząc FIZYCZNIE przy komputerze na którym jest ten konkretny problem ? Co mam zrobić niemal o 24 Twoim zdaniem na swoim komputerze, na którym wszystko działa poprawnie ?

0

Wystarczy jaśniej wyrażać swoje myśli.

Wystarczy poświęcić pare sekund więcej na zrozumienie mnie. Niestety, nie potrafię powiedzieć tak żeby każdy zrozumiał, tym bardziej po spojrzeniu w mój komentarz i powierzchownym przejrzeniu programu który dałem. Ufam że już mnie rozumiesz z tamtym. Więc z tego wynika że nie musiałeś pytać (zwłaszcza że to było dosyć oczywiste).

Przepraszam, że zająłem Twój cenny i wysoce reglamentowany czas. Zauważ jednak, że sam podjąłeś decyzję o próbie pomocy. Jeżeli nie masz czasu - po co się angażujesz.

Jak mam czas to właśnie tutaj wchodzę, tak. Ale tu nie chodzi o mój czas, tu chodzi o formę forum. To nie jest IRC gdzie 'posty' latają co pare sekund tylko miejsce na bardziej sensowne wypowiedzi. Nie uważasz? Ja przynajmniej tak uważam. A dlaczego to takie ważne? No bo potem ktoś przegląda taki temat i też go wkurza offtop i inne głupoty których nie szuka. Chodzi o konkretną pomoc. Nie o pierdułki z rzeczami które stają się oczywiste po paru minutach/poszukaniu w google. Taka przynajmniej jest moja opinia.

Wziąłeś może pod uwagę, że poeksperymentować mogę bedąc FIZYCZNIE u klienta i siedząc FIZYCZNIE przy komputerze na którym jest ten konkretny problem ? Co mam zrobić niemal o 24 Twoim zdaniem na swoim komputerze, na którym wszystko działa poprawnie ?

No to po co odpisujesz skoro nie możesz poeksperymentować? Ja mogę poczekać, nie obrażę się. Ale irytują mnie mało konkretne pytania. Bo to nie jest o co chodzi w forach. Więc pobaw się trochę, potem pobaw się u klienta a potem dopiero powiedz czy pomogło, czy czegoś brakowało itd.

A i taki mały PS: Może zrozumiałeś mnie trochę źle. Nie miałem na celu obrażenia ciebie, a jedynie wskazania ci drogi. Tak już mam że jestem często niemiły/ludziom się tak wydaje.

0

No widzisz. Bo zamiast skupiać się na prostowaniu ludzi - powinieneś poświęcić czas na pomaganie.

Problem jest z kosmosu, żeby nie powiedziec bardziej dosadnie. Nie wiem czy masz stycznośc z żywym klientem typu "Pani Krysia z Księgowości". Zadaję pytania mało konkretne, bo nie mam się czego uczepić (nie mam konkretnego problemu. Problem jest na zasadzie: Wywala mi się ? To dziwne, bo u mnie działa).

Twierdzisz, że pisze offtop ? Niewydajemniesie. Przeszukać google ? pod jakim kątem. O co zapytać ? Gdyby sprawa była oczywista - nie zawracałbym głowy.

Niestety - wiem, że tutaj na forum zdarzają się puryści, dla których powtarzanie mantry: "Ask Google" zastepuje wszystkie odpowiedzi.

Nie wiem czy którykolwiek z was pracuje z żywym klientem. Jedziecie 50 km w jedną stronę do klienta i rozstawiacie sprzęt z zadowoloną miną i nagle dup. Podstawowa sprawa nie działa. Nie ma jak tego przetestować zdalnie, a reinstalując system robisz założenie, że skoro nikt nie zgłaszał takiego problemu to powinno być ok. No cóż. Niekoniecznie jak widać.

NO więc jesteś u klienta, który płaci za twoj czas i dojazd, a ty rozstawiasz sprzęt i guzik. Nie działa. A przecież miało. Jak wystawisz klientowi rachunek/fakturę za usługę ? Nie wystawisz, bo go szanujesz. Co robisz ? Szukasz. Kombinujesz. Pytasz mądrzejszych od siebie.

Co dostajesz ? Nic nie znajdujesz, brak ci pomysłów, a jakiś młody gniewny wśród własnej frustracji wylewa wiadro pomyj, bo się mu wydaje, że jest latarnią morską wskazująca zbłąkanym duszom właściwą drogę na przestworzu beznadziejności i bezmyślności. Jest jedyną żywą ostoją zdrowego rozsądku i stabilna skałą na tym łez padole.

Pytałem bez możliwości eksperymentowania, bo chciałem się wyposażyć w możliwie jak najwięcej informacji, pomysłów i sznurków, które pozwoliłyby mi pojechac do klienta raz i spróbować jak najwięcej. Żeby się nie wygłupiać jeżdząc tam i z powrotem. Żeby nie irytować ludzi. Żeby się nie kompromitować.

Wybitnie wnerwia mnie na tym forum zbywanie. Po co jest do diaska to forum. Moim zdaniem właśnie od tego, żeby rozwiązać takie z kosmosu problemy, a nie jak położyć button na formie, albo przesortować stringgrida - nad którymi jakoś mało kto się irytuje - mimo, że jest wałkowane stopięćdziesiąty sósty raz i jest opisany w milionie tutoriali.

0

Nie przebijając się przez wszystko...

Wybitnie wnerwia mnie na tym forum zbywanie.

Nie jestem alfą i omegą, nie wiem czemu nie działa tak samo jak ty. Daję ci pomysł. No bardzo mi przykro że ci powiem żebyś wstawił mov EAX,[EDX+032h] tutaj i tutaj. Mamy ogarniczone dane więc zgaduję tak samo jak ty.

Inną sprawą jest twoje głupie (moim zdaniem) dopytywanie, które według mnie było conajmniej nie ma poziomie. Przecież powiedziałem ci o co mi chodzi. Nawet zrozumiałeś. Więc po co Ci było to pytanie? Żeby się upewnić? No według mnie to było wyjątkowo oczywiste, nie było potrzeby pytania.

Twierdzisz, że pisze offtop ? Niewydajemniesie.

Opisz inaczej swój post który traktuje o moim (chyba?) strasznym zachowaniu bo chciałem pomóc. Nie wiem jaki to ma związek z twoim problemem. Więc to jest offtop.

Nic nie znajdujesz, brak ci pomysłów, a jakiś młody gniewny wśród własnej frustracji wylewa wiadro pomyj

Skoro za to uważasz mój pomysł z Dependency walkerem za 'chybiony' to twój problem. Skoro uważasz moją uwagę na temat twojego postu za 'pomyje', twój problem. Wydaje mi się że przesadzasz leciutko.

Po co jest do diaska to forum. Moim zdaniem właśnie od tego, żeby rozwiązać takie z kosmosu problemy, a nie jak położyć button na formie, albo przesortować stringgrida - nad którymi jakoś mało kto się irytuje - mimo, że jest wałkowane stopięćdziesiąty sósty raz i jest opisany w milionie tutoriali.

A moim zdaniem skoro nam za to nie płacą to niech samemu również zainwestują swoją robotę w znalezienie odpowiedzi. Skoro są od tego tutki, niech przeczytają, w końcu ktoś po coś je pisze, nie uważasz?
A jeżeli problem jest trudniejszy, to pytaj. Ja też pytam (co prawda zazwyczaj z marnym skutkiem ale ... ).

Dobra, chyba czas skończyć ten offtop. Jeżeli masz jakieś pytania/sprawy związane z moją odpowiedzią to pisz w moim kierunku. Inaczej po prostu pisz do ogółu. Nie pisz już nt. tego jaki ja niedobry czy czegoś w tym stylu. Dzięki.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1