Delphi + HTML + JavaScript

Odpowiedz Nowy wątek
2011-10-13 22:29
0

Witam.
Pisze program do tlumaczenia w D7.
Korzystam z komponentu idHTTP.
Nie mialem zadnych problemow z wyborem jezyka tekstu do tlumaczenia itd.
Jest to proste poniewaz w linku wszystko sie znajduje
Przyklad:
http://translate.google.pl/#pl|en|tekst
gdzie "pl" to jezyk z ktorego chcemy tlumaczyc
i "en" jezyk ktory chcemy otrzymac.

Jednak moj problem polega na tym ze tlumaczony tekst wychodzi CHYBA z javy.
W kodzie HTML jest wszystko po za juz przetlumaczonym tekstem.
Wiec jak odczytac tlumaczony tekst i wyswietlic go w programie?
Nie znam sie az tak na html ale kod strony przejzalem i wydaje mi sie lecz pewien nie jestem iz plik jaby odpowiadajacy za tlumaczenie nazywa sie "desktop_module_main.js"

Strona tlumaczenia z ktorej korzystam to translate.google.pl

Prosze o wszelkie wzkazowki jak i pomoc. Siedze juz tydzien i nie daje sobie z tym rady.
Pozdrawiam, Kolo



Pozostało 580 znaków

2011-10-13 23:26
0

A czy przypadkiem Google Translator nie wykorzystuje JavaScriptu? Jeżeli tak to trzeba by się pomęczyć chyba z TWebBrowser, ewentualnie inną "nakładką" na prawdziwą przeglądarke www, która pozwala użyć jej jako komponentu pod Delphi.


Pozostało 580 znaków

2011-10-13 23:48
doucz się kuźwa
1
olesio napisał(a)

A czy przypadkiem Google Translator nie wykorzystuje JavaScriptu? Jeżeli tak to trzeba by się pomęczyć chyba z TWebBrowser, ewentualnie inną "nakładką" na prawdziwą przeglądarke www, która pozwala użyć jej jako komponentu pod Delphi.

Tak, kuźwa, może od razu cały system operacyjny wpakujesz? Olesio, weź się ogarnij, ile jeszcze lat trzeba żebyś wreszcie się podstaw HTTP nauczył? Zazwyczaj onanizujesz się Wiresharkiem, czemu go tutaj nie polecisz? Już lepszy Wiresharkiem niż pierdolenie o osadzaniu silnika przeglądarki. Przecież, do cholery, JavaScript nie robi magicznego, musi korzystać ze zwykłego HTTP, zrozum to wreszcie!

Do rzeczy, bierzemy Firebuga, wpisujemy "idiot", widzimy realizowany z poziomu JS request, widzimy odpowiedź:

[[["idiota","idiot","",""]],[["rzeczownik",["idiota","kretyn","głupi","głupiec","baran","głuptak","matołek"]]],"en",,[["idiota",[5],1,0,1000,0,1,0]],[["idiot",4,,,""],["idiot",5,[["idiota",1000,1,0],["kretyn",0,1,0],["głupi",0,1,0]],[[0,5]],"idiot"]],,,[["it","es","fr","en"]],2]

Chwila obcinania zbędnych dla nas parametrów: GET /translate_a/t?client=t&text=idiot&sl=en&tl=pl, voila. Wystarczy zrobić GET poprzez np. IdHTTP i z głowy. Ufam, że interpretację i parsowanie odpowiedzi ogarniecie?

Napisał byś pod prawdziwym nickiem, a nie się chowasz. Ja nie wiem wszystkiego. Nie znam się na JavaScripcie, lecz założyłem, że djkolo analizował stronę wcześniej. Nie onanizuje się WireSharkiem, tylko jak dla moich cełow jest on wystarczający i może być. Zamiast pluć jadem i trollować, trzeba było odpisać przedemną, a nie się teraz mądrzyć, bo gdzie napisałem że ma cały system wsadzać do programu, a Tobie poza mózgiem przydało by się wsadzić do głowy trochę kultury. - olesio 2011-10-14 00:52
Litości, do tego nie ma zupełnie nic znanie się na JSie i faktycznie wrzucanie WebBrowsera gdzie popadanie raczej nie jest wskazane. Na logikę: skoro to tak rozbudowany tłumacz to raczej cała baza nie siedzi w skrypcie po stronie usera. Więc? Więc siedzi po stronie serwera naturalnie, a wyniki tłumaczenia są jakoś pobierane asynchronicznie. Wystarczy użyć czegokolwiek cywilizowanego i można podejrzeć cały request ;) - Demonical Monk 2011-10-14 01:25

Pozostało 580 znaków

2011-10-24 23:55
0

No dzieki za pomoc, dziala jak na razie, ale wyglada to nie zbyt fajnie.
Z parsowaniem se nie poradze, ma ktos jakies pomysly jak to uporzadkowac w jakis lekki sposob ?



Pozostało 580 znaków

2011-10-25 09:28
Opi
1

Dla wszystkich, którzy myślą, że to jest trudne...

function URLEncode(const S: String): String;
const
 NoConversion = ['A'..'Z', 'a'..'z', '*', '@', '.', '_', '-', '/', ':', '=', '?'];
var
 i, Idx, Len: Integer;

 function DigitToHex(Digit: Integer): AnsiChar;
 begin
   case Digit of
     0..9:   Result := AnsiChar(Chr(Digit + Ord('0')));
     10..15: Result := AnsiChar(Chr(Digit - 10 + Ord('A')));
   else Result := '0';
   end;
 end;

begin
 Len := 0;
 for i := 1 to Length(S) do
   if S[i] in NoConversion then Inc(Len)
   else Inc(Len, 3);

 SetLength(Result, Len);
 Idx := 1;
 for i := 1 to Length(S) do
   if S[i] in NoConversion then
     begin
      Result[Idx] := S[i];
      Inc(Idx);
     end
   else
     begin
      Result[Idx] := '%';
      Result[Idx + 1] := DigitToHex(Ord(S[i]) div 16);
      Result[Idx + 2] := DigitToHex(Ord(S[i]) mod 16);
      Inc(Idx, 3);
     end;
end;

function GoogleTranslate(Source: String; LangPair: String; var ResultString: string): Boolean;
var
 s, Url, Status: String;
 UTFs: UTF8String;
 idHttp: TidHttp;
begin
 idHttp := TidHttp.Create;

 try
   UTFs := UTF8String(Source);
   UTFs := URLEncode(UTFs);
   Url := 'http://ajax.googleapis.com/ajax/services/language/translate?v=1.0&q=' + String(UTFs) + '&langpair=' + LangPair;
   idHttp.Request.UserAgent := 'Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; Neostrada Plus 5.6; Maxthon; Indy Library)';
   //s := UTF8Decode(
   s := (idHttp.Get(Url));
   Status := Copy(s, Pos('"responseStatus":', s)+18, Length(s));
   Status := Copy(Status, 0, Pos('}', Status)-1);

   {Sukces}
   if (Status = '200') then
     begin
      s := Copy(s, Pos('"translatedText":', s)+18, Length(s));
      ResultString := Utf8ToAnsi(Copy(s, 0, Pos('"}, "responseDetails"', s)-1));
      Result := True;
     end
   else
   {Błąd}
     begin
      s := Copy(s, Pos('"responseDetails":', s)+20, Length(s));
      ResultString := '';
      Result := False; //Copy(s, 0, Pos('", "responseStatus"', s)-1);
     end;

 finally
   idHttp.Free;
 end;
end;

{Wywołanie}
var
 Poprawne: Boolean;
 Docelowy, Wynik: String;
begin
 Docelowy := 'en'; //Angielski
 Poprawne := GoogleTranslate(AnsiToUtf8(Label_Oryginal.Caption), 'pl|' + Docelowy, Wynik);
 if Poprawne then
   begin
    Edit_Edycja.Text  := Wynik;
    Edit_Edycja.Color := clGreen;
    Edit_Edycja.SetFocus;
   end
 else
   begin
    Edit_Edycja.Text  := '';
    Edit_Edycja.Color := clRed;
   end;
end;

Pozostało 580 znaków

2011-10-25 19:19
0

Woow, no widze ze dla Ciebie to musiala byc pestka.
Dzieki za kod, przeanalizowalem go i do teraz kilku rzeczy nie rozumiem,
no ale wszystko ze tak powiem dziala..
tylko zamist idHTTP.Create; musialem dac idHTTP.Create(nil);
bo inaczej nie chcialo sie skompilowac.
Zamiast tego Labela dalem Memo a tu juz nie wykrywa nowej linijki - Entera.
I tekst zamiast byc w 2 linijkach jest w 1.



edytowany 1x, ostatnio: djkolo, 2011-10-25 19:20

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0