Geany na Windows 7 Home premium 64-bit

0

Witam,
Ja zrobić, aby Geany działał pod Windows 7 Home Premium 64-bit.Mam problemy z kompilatorem, który nie działa :(
Co mam zrobić? Aktualnie korzystam z Dev Pascala, ale Geany jest lepszy i z niego korzystamy w szkole, więc chciałbym go mieć również w domu :D Problem jest z kompilatorem, który zwyczajnie nie działa :D Instalowałem Free Pascala, ale problem występuje nadal. Jak go poprawnie skonfigurować, aby działał?

0

nie działa to znaczy co się dzieje?

0

Jak dam skompiluj to pokazuje się komunikat: "fpc "bez nazwy.pas" (w katalogu .)" Proces zakończył się niepowodzeniem.

0

brakuje ci ścieżki do fpc.exe w zmiennej PATH albo w opcjach środowiska.

0

Pobrałem FreePascala i dodałem ścieżkę C:\FPC\2.4.4\bin, bo tak było w poradniku, który dał mi mój nauczyciel. Ale to nie działa. Mógłbyś mi dodać linka do wersji, którą mam pobrać i jaka ścieżkę miałbym dodać, aby to działało?

0

problemem nie jest raczej wersja. otwórz konsolę cmd i spróbuj od razu wydać polecenie fpc. działa?

0

Wyświetla się:

C:\Users\Mateusz>fpc
Nazwa 'fpc' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne,
program wykonywalny lub plik wsadowy.

To w jaki sposób mam to zrobić, aby to działało?

0

Na pewno dodałeś tę ścieżkę POPRAWNIE do zmiennej PATH?
Pokaż nam jej zawartość.

0

No właśnie pewności nie mam. Ja dodałem tak jak napisałem w którymś z powyższych wątków. U mnie zmienna PATH wygląda tak:

%SystemRoot%\system32;%SystemRoot%;%SystemRoot%\system32\wbem;C:\Program Files (x86)\NVIDIA Corporation\PhysX\Common;%SYSTEMROOT%\System32\WindowsPowerShell\v1.0;C:\FPC\2.4.4\bin;C:\Program Files\GTK2-Runtime\bin

Tutaj macie screena, który pomoże Wam sprawdzić czy dobrze dodałem tą ścieżkę: http://img31.imageshack.us/img31/4987/beztytuumsc.png

0

C:\FPC\2.4.4\bin

to powinno być raczej C:\FPC\2.4.4\bin\i386-win32

0

Nadal występuje ten sam problem :(

0

Przecież podałem ścieżkę screeny z folderem FreePascala? A może mógłbyś mi pomóc przez program Team Viewer, bo naprawdę potrzebuję tego programu :D

0

Pobrałem i zainstalowałem na wirtualnej maszynie OpenSUSU, ale kompletnie nie nam się na Linuxie. W jaki sposób mam zainstalować Geany?

0

Zainstalowałem Linuxa (OpenSUSE) na wirtualnej maszynie i po godzinie doszedłem jak zainstalować na nim Geany, ale autoryzacja trwa 30 minut i nic nie idzie: http://img263.imageshack.us/img263/2262/beztytuumom.png
Co mam zrobić żeby to wreszcie ruszyło?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1