Aplikacja 32 bit na 64 bit

0

Program napisany na VS2012, Win8pro 32, korzysta z MSSql2012.
Zainstalowałem go (przez utworzony setup) na Win8 64, na którym jest MSSql x64. Wgrałem ReportViewer2012 x64.

Jakich zasad się trzymać, jeśli instaluję program wykonany w środowisku x32, a ma być zainstalowany również w x64 ?

0

klient mssqla musi być 32-bit

0

Jeszcze raz opiszę problem:

  1. JEST **JEDEN **komputer z Windows 64 bit.
  2. na komputerze ma działać aplikacja 32 bitowa (Visual Studio 2012) korzystająca z SQL Server 2014.

Pytanie:
Który SQL Server Express zainstalować: SQLEXPRADV_x86_ENU.exe czy SQLEXPRADV_x64_ENU.exe żeby program i baza działały prawidłowo?

Z otrzymanej odpowiedzi od **abrakadabera **wnioskuję, że skoro klient musi być 32 bitowy to instalować SQLEXPRADV_x86_ENU.exe.

Bo (wg mnie) nie da się zainstalować na jednej maszynie server 64 i klienta 32 skoro instalacja zawiera i serwer i klienta (jak sądzę).

Proszę o wyjaśnienie.

0

To weź po prostu zainstaluj i zobacz bo twoje pytanie brzmi

"Co ma babcia do anteny,skoro dziadek ma trampki"

Instalujesz serwer x64 i klienta x86 to że system jest x64 nie znaczy że tylko x64 można na nim instalować, a instalator ma zawsze opcje wyboru, i żaden problem jest dograć inny niż x64 modół do aplikacji x64

Więc odp na twoje pytanie skoro potrzebujesz x86 to zainstaluj x86, a jak chcesz zainstaluj x64 server a potem dograj x86 client.

0

Z punktu widzenia aplikacji nie ma znaczenia, czy serwer jest 32, 64 czy 77 bit. Ważne jest tylko to, aby klient serwera uruchamiał się na tym systemie, co aplikacja, czyli x86 dla systemu x86 i x64 dla x64.

1
somekind napisał(a):

Z punktu widzenia aplikacji nie ma znaczenia, czy serwer jest 32, 64 czy 77 bit.

Dokładnie

Ważne jest tylko to, aby klient serwera uruchamiał się na tym systemie, co aplikacja, czyli x86 dla systemu x86 i x64 dla x64.

NIEPRAWDA!
Nie ważna jest architektura SYSTEMU a ważna jest architektura APLIKACJI! Dla aplikacji nie ma znaczenia (skrót myślowy) architektura systemu natomiast ważne jest aby klient miał taką samą architekturę jak aplikacja ponieważ z aplikacji 32-bit nie da się wywołać 64-bit dllki i na odwrót. https://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/aa384231(v=vs.85).aspx

0

Czyli na kompie z Win 64:
1 uruchamiam SQLEXPRADV_x86_ENU.exe i w Feature Selection zaznaczam wszystko oprócz LocalDB i mam serwer 32bit i klienta 32bit.
I to wydaje się proste.

2 uruchamiam SQLEXPRADV_x64_ENU.exe i w Feature Selection (obraz w załączniku) zaznaczam wszystkie opcje w Instance Features,
następnie uruchamiam SQLEXPRADV_x86_ENU.exe i w Feature Selection odznaczam wszystkie opcje w Instance Features,
a zaznaczam wszystkie opcje w Shared Features (oprocz LocalDB) i mam serwer 64Bit i klienta 32bit.
(Nie wiem jak technicznie zainstalować ser64 i kli32. Czy tak jak opisałem? Czy dwie instalki trzeba uruchamiać?)

O ile to dobrze przedstawiłem, to wniosek nasuwa się taki:
Prościej zrobić serwer 32bit i klienta 32bit, bo nie trzeba dwa razy uruchamiać instalek, które ktoś też będzie musiał ściągnąć z internetu.

1
  1. potrzebna Ci dla serwera
    a) replikacja?
    b) full text search?
    c) reporting service?
  2. potrzebne Ci dla klienta
    a) Tool SDK
    b) dokumentacja
    c) tool do zarządzania
    Jeśli mówimy o instalacji na stanowisku roboczym to wg mnie to są zbędne rzeczy
    więcej info co do czego https://msdn.microsoft.com/pl-pl/library/ms143786(v=sql.110).aspx zresztą w opisie w instalatorze też masz.

Generalnie baza to Database Engine Service a klient to SQL Client Connectivity SDK i Client Tools Connectivity

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1