Koncepcja na program graficzny

Odpowiedz Nowy wątek
2011-10-01 09:58
ni0bi
0

Witam.
Chce napisac program w Delphi(lazarus) do malowania (taki paint ). Jednak mam problem z wybraniem najlepszej koncepcji tego programu. Chodzi o to aby kazda kreska/ksztalt byl rysowany na osobnej bitmapie tak aby bitmapa byla przezroczysta i widac byloby bitmapy pod nia jak rowniez musi byc mozliwe cofniecie zmian. Czytalem troche o layerach graphics32, ale nie do konca rozumiem zasade dziala takich warstw. Myslalem rowniez o tym, aby kazdy punkt zostal zapisywany w momencie rysowania w tablicy, a w momencie kiedy chce "cofnac" punkty sa usuwane.
Jakies sugestie?
Pozdrawiam.

Pozostało 580 znaków

2011-10-01 10:32
ProQix Polaczeq
0

Na wstępie to takie zapisywanie w tablicy to będzie zajmować wielkie ilości pamięci, ale nie mówię że to zły pomysł zle sam pomyśl tablica o rozmiarze [x][y][v]:=c - x to szerokość, y - wysokość, v - to warstwa, c to kolor przypisany do pozycji
i np rysunek o rozmiarze 800x600 będzie trochę zajmował, no i komputer jeszcze będzie musiał przerobić gui twojego programu, a rysowanie tego będzie trwało (zależy jak będziesz to rysował). Ale jak nie masz opanowanego D to odpuść sobie...

Pozostało 580 znaków

2011-10-01 10:59
ProQix Polaczeq
0

Czy ja wiem czy to konkurencja, kox pisze to w dziale Delphi (Lazur na Linuxie) więc podejrzewam że o c to on nie ma pojęcia ;]
ale zgadzam się lepiej napisać to w C#, ale też po co pisać coś co już istnieje i jest na wysokim poziomie (GIMP).

Pozostało 580 znaków

2011-10-01 11:13
ni0bi
0

a jakby zaprzegnąć do tego opengl?

Pozostało 580 znaków

2011-10-01 11:35
ni0bi
0
maxtor napisał(a)

to będzie konkurencja dla polaczka - ale lepiej i łatwiej było by to napisać w C#.

Mozesz mi napisac w jaki sposob napisalbys to w C#?

Pozostało 580 znaków

2011-10-01 13:04
0

Tak samo jak w każdym innym języku.

Najpierw projektujesz aplikację ogólnie, a potem precyzujesz projekt pod wybrane technologie. Następnie możesz rozpocząć implementację.

BTW. szkoda wynajdywać koło od nowa, zwłaszcza kiedy to i tak będzie mniej zaawansowane niż GIMP. Lepiej tworzyć nowe rozwiązania. Napisz chociażby skrypt do GIMP'a jak Ci się nudzi...

edytowany 4x, ostatnio: Spine, 2011-10-01 13:07

Pozostało 580 znaków

2011-10-01 13:11
proqix polaczeq
0

Z C# znam tylko teorię ;]
a co co C++ to się uczę dopiero ;]
DirectX jest 9+ jest wydajniejszy od OpenGL...

Ale nowe wersje OpenGL nie wymagają Win w wersji Vista i wyższych, jeden artykuł: http://www.ubucentrum.net/201[...]nienes-uzywac-opengl-nie.html - Spine 2011-10-01 14:36

Pozostało 580 znaków

2011-10-03 08:36
0
Spine napisał(a)

Tak samo jak w każdym innym języku.

Najpierw projektujesz aplikację ogólnie, a potem precyzujesz projekt pod wybrane technologie. Następnie możesz rozpocząć implementację.

BTW. szkoda wynajdywać koło od nowa, zwłaszcza kiedy to i tak będzie mniej zaawansowane niż GIMP. Lepiej tworzyć nowe rozwiązania. Napisz chociażby skrypt do GIMP'a jak Ci się nudzi...

Z całym szacunkiem. Jeżeli chce zrobić swojego GIMP'a to co w tym złego? Nigdy nie robiłeś programu, który już ktoś zrobił?

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0