Wykrywanie najechania i opuszczenia przez myszke obszaru komponentu

0

Wykrywam najechanie na komponent (w moim przypadku akurat TImage) za pomoca OnMouseMove tego komponentu. Chce jednak reagowac rowniez na opuszczenie przez myszke obszaru komponentu. Jak to zrobic?

0

Aby wykryć najechanie i opuszczenie przez myszkę obszaru komponentu należy obsłużyć komunikaty CM_MOUSEENTER i CM_MOUSELEAVE. Niestety klasa TImage tego nie udostępnia.
Aby to zrobić można stworzyć komponent dziedziczący z TImage, dodając do niego obsługę tych komunikatów. W sieci można znaleźć, jak to zrobić, np tu: http://www.swissdelphicenter.ch/en/showcode.php?id=1068
Wpisz w Google np. CM_MOUSEENTER, a znajdziesz więcej przykładów.

0

TImage posiada takie coś jak:

OnMouseEnter;
OnMouseLeave;
0

Thx za wskazowke simplex. Dzieki Twojej wzmiance o CM_MOUSEENTER i CM_MOUSELEAVE znalazlem juz gotowe komponenty z obsluga takich zdarzen w pakiecie JVCL (darmowym swoja droga).

Opi napisał(a)

TImage posiada takie coś jak:

OnMouseEnter;
OnMouseLeave;

Moze w nowszysch wersjach tak jest. W Delphi 7 ktorego uzywam niestety nie ma tego :(

0

dodanie zdarzenia (odpowiedź na message winapi) jest proste.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1