TLISTVIEW - coś lepszego.

0

Siemanko ;) Czy znacie może jakieś dobre komponenty graficzne typu TLISTVIEW? jakieś ładnie wyglądające nie koniecznie darmowe. standardowy TlistView ma dużo braków. Także zależy mi na sortowaniu według kolumn.

Pozdrawiam!

0

sortowac wg kolumn sie da a co do ladnego wygladu to chyba mozna uzyc owner draw.

0

no to to ja znam ;) Robiłem różnego typu modyfikacje itp, ale chodzi mi o coś w stylu aero, co można spotkać w multimedialnych aplikacjach, gdzie można np zmieniać pozycję wierszy za pomocą myszki itp.

0

A może trzeba jakiegoś VCL Skina zastosować?

0

a co byś polecił? W sumie jedyne dobre skiny to znam z Alphacontrol, jednak oni nie mają jakiś wyspecjalizowanych komponentów. są jakieś ciekawsze?

0

a co ma wspólnego ze sobą

coś w stylu aero,
,
multimedialnych aplikacjach,
i
zmieniać pozycję wierszy za pomocą myszki itp.
???
Aero to motyw windowsa i nie ma nic wspólnego z pisaniem aplikacji czy komponentami
Aplikacje multimedialne to jeden z typu aplikacji, a to co one robią i jak wyglądają to inna bajka
Zmiana pozycji wierszy za pomocą myszki itp to sposób zachowania komponentu i nic nie stoi na przeszkodzie aby to zaimplementować przy użyciu VTV

0

@legaln
Ja osobiście koncentruję się na funkcjonalnościach programu niż na wyglądzie.
Ja tam sobie używam paczkę Jedi.
Do wyglądu jak już coś to VCL Skin 4.2.
Do manipulowania wierszawi np. w Listview i na zewnątrz to Drag and Drop.

0

Wiadomo, stabilność przede wszystkim, jednak czasami trzeba zrobić coś, co wpadnie w oko. Technika idzie do przodu, i normalny użytkownik nie chciałby pracować w programie wyglądającym jak windows 95, szczególnie że wiele programów ma coraz ładniejszy i coraz bardziej multimedialny wygląd. Dzięki za informację zaraz popatrzę ;)

0

"wiele programów ma coraz ładniejszy i coraz bardziej multimedialny wygląd"
...no i zasobożerny. :) np. dramatyczne Gadu; im nowsze tym głupsze i ramożerne.

Popatrz na VCL Skin. Jest tam skin a'la Aero, ale czarny.

0

technika idzie w górę, są coraz lepsze komputery. Wiadomo, chcąc zrobić program działający w tle, pozbawi się go wyglądu, albo wgl formy, lub zrobi się to jako usługa.

co do VCL SKIN zaciekawiło mnie DynamicSkinForm 12.11, całkiem łądnie wygląda zaraz będę testować. Strona www.link-rank.com raczej nie ma zbyt ciekawych propozycji ;)

Dzięki za naprowadzenie, bo w sumie dotychczas jedynym fajnym pakietem był dla mnie Alphacontrol, zobaczymy teraz.

0

"DynamicSkinForm 12.11"
Darmowe to czy znów kure*skie Free Trial? :)

Ehe...79$.

0

z komponentow do DeveloperExpress (to i tylko to :) )
Nie sa darmowe ale dzialaja swietnie, maja pakiet skinera wiec wszystko ogranicza sie tylko do podania motywu :)

0
crowa napisał(a)

z komponentow do DeveloperExpress (to i tylko to :) )
Nie sa darmowe ale dzialaja swietnie, maja pakiet skinera wiec wszystko ogranicza sie tylko do podania motywu :)

A jak nie zapłacę tych 200 dolców to na ile mi wystarczy moja applikacja z tymi kontrolkami? :)

0

najczęściej jest to po prostu bardzo ograniczona lub bardzo uciążliwa wersja darmowych kontrolek, które nie można wykorzystywać komercjalnie. a to czy z tego korzystałeś czy nie można sprawdzić na pierwszy rzut oka, a nawet jak się postarasz by tego nie było widać, to na pewno nie znajdziesz wymówki jak program załaduje się do debugera lub choćby edytora szesnastkowego ;)

jeżeli jesteś początkującym, lub po prostu programujesz jak wcale, to nie warto kupić, ale uważam że jeżeli ktoś zajmuje sie programowaniem na poważnie lub na codzień, to nie jest aż tak dużo.

**Te VCL mają wyrąbany kalendarz, czy widział ktoś coś podobnego w innych projektach? **

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1