Wklejanie do pola w innym programi

0

Witam...

Otóż nurtuje mnie pytanie, czy da się zrobić taką funkcję (a może już jest ?!) która po kliknięciu w button lub po nasłuchiwaniu skrótu np. alt+shift+1 wklejała coś do innego programu: notatnika, textarea na www?!

Pozdrawiam.

0
mis napisał(a)

Otóż nurtuje mnie pytanie, czy da się zrobić taką funkcję

Da się.
Poczytaj m. in. o uchwytach okien.

Pzdr.

0

Ok... mam pobieram GetForegroundWindow lecz nie wiem co dalej. Próbowałem SendKeys ale przy wielu textareach sie nie sprawdza :/

0

Spróbuj tutaj

Pzdr.

0

Ok. umiem wysłać tekst do notatnika... ale jak teraz to wysłać do aktywnego okna FireFoxa, bądź IE z aktywnie zaznaczonym polem tekstowym... czy też do każdego innego pola tekstowego np. wiadomość GG?

Myślałem coś jak nagraniem makra - otwiera okno gg, czy ff, umieszcza kursor i wkleja skopiowany tekst - tylko jest problem jak określić pozycje czy cóś aktywnego okna.

0

Pozycje okna czy coś? :P Coś to nie wiem, ale pozycję i rozmiary to
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/ms633519(VS.85).aspx a
co do wklejania okna, nie wiem jak "fajerfokz", ale na przykład pod
Operą wszystkie elementy okna są pod jedną nazwą klasy oraz tylko
jednym uchwytem, ale jak chcesz wklejać tekst do jakiś okienek, jak
i w łatwy sposób używać nagranych "makr" - to zainteresuj się może
językiem skryptowym i programem AutoHotKey. Ma dokumentację i
anglojęzyczne forum, na ktorym można uzyskać pomoc przy pisaniu.

0

Nie o to chodzi... To miałoby być uniwersalne. Np. zmienię przeglądarkę, czy np. do Worda, excela itd.

Okno aktywne umiem pobierać... ale jak tam po prostu symulować wciśnięcie np. 200 klawiszy - jedno zdanie.

SendKeys - wydawało się że zadziała, ale ni :)

Dziękuję za zainteresowanie, pozdrawiam.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1