Memory leaki w usłudze - narzędzie do znajdywania

0

Cześć, czy zna ktoś z Was jakieś dobre narzędzie do raportowania wycieków pamięci w USŁUDZE(service application)?

Próbowałem posłużyć się FastMM4, ale niestety nic się nie dzieje.

Mam usługę, która podczas pewnej operacji zwiększa swoją ilość w pamięci o kilkanaście bajtów. I nie wiem czemu, kod przejrzałem wszerz i wzdłuż, i okazało się, że zwalniam wszystko, co alokuje. Wszystkie obiekty zwalniane są za pomocą FreeAndNil. A pamięć zajmowana przez usługę po kilku dniach działania rozrasta się do 400 MB!!!

Tak więc pożądam narzędzia, które mi zraportuje te wycieki, najlepiej, żeby było darmowe. Jeśli ktoś z Was może coś polecić, to proszę bardzo.

0

EurekaLog

0

Ja od siebie mogę poradzić taką rzecz bo siedzę trochę w Service Application:

Każdy serwis poprzerabiałem dodatkowo na okienkową wersję, ułatwia to znacznie debugowanie oraz bez problemu znależć można MemoryLeaki ;-P

0
maciejmt napisał(a)

Ja od siebie mogę poradzić taką rzecz bo siedzę trochę w Service Application:

Każdy serwis poprzerabiałem dodatkowo na okienkową wersję, ułatwia to znacznie debugowanie oraz bez problemu znależć można MemoryLeaki ;-P

Też tak robię, gdy testuję jakieś nowe funkcje. Ale tutaj jest wszystko proste. Jeśli tworzę jakiś obiekt, zawsze go usuwam, a rozmiar rośnie :| Dlatego szukam jakiegoś narzędzia, może coś się dziwnego dzieje w jakimś zupełnie innym miejscu. Szkoda, że EurekaLog jest płatna. No nic, może ktoś coś jeszcze zna, jak nie, to trza będzie namawiać szefostwo do zakupu ;)

0

A może jakieś błędy są w serwisie, skoro na okienku jest ok...
Debugowałeś poprzez Attach process ?

Co do narzędzi to ja używam wbudowanego ReportsMemoryLeaksOnShutdown, no ale to na serwisie nie zadziała chyba, nawet podpinając sie poprzez Attach process....

0
Juhas napisał(a)

Szkoda, że EurekaLog jest płatna. No nic, może ktoś coś jeszcze zna, jak nie, to trza będzie namawiać szefostwo do zakupu ;)

Chyba za daleko się zagalopowałeś.

EurekaLog jest owszem płatna, ale przez 30 dni możesz testować. W tym czasie na pewno znajdziesz problem z jej pomocą.

Pamiętaj jednak, aby wyłączyć EL z końcowego projektu bo po 30 dniach twoje gotowe aplikacje przestaną się uruchamiać.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1