Zmiana Labela i ComboBox

0

Witam, mam taki problem

Na formie mam ComboBox i Label, chce gdy wybiore w ComboBoxie dany tekst, dana pozycje to label zmienia nazwe na ta co w ComboBoxie, jak to zrobic? :(

2 Pytanie, jak zrobic aby w ComboBoxie nie mozna bylo pisac, zmieniac tekstu?

0
  1. W zdarzeniu OnChange ComboBox wpisz
Label1.Caption:= ComboBox1.Items.Strings[ComboBox1.ItemIndex];
  1. Ustaw właściwość Style ComboBox na csDropDownList
0

Wielki Dzieki, pomogles

0

Przepraszam ze odswiezam ale jeszcze 1 male pytanie, a wiec

Mam ProgresBar, RadioButton i po zaladowaniu Baru, wyskakuje wiadomosc chce zeby pisalo "xxxx "tekst wybrany w labelu" xxxx"

dalo by sie? ;p

0

Co to znaczy tekst wybrany w labelu? Label nie służy do wybierania jakiegoś tekstu tylko jego wyświetlenia.
Rozumiem, że chcesz aby po dojściu ProgressBara pokazał się jakiś komunikat? Jeżeli tak to po prostu tam
w kodzie gdzie zwiększasz jego stan na końcu dopisz czoś w stylu jak poniżej i powinien pojawić sie tekst,
w eleganckim komunikacie. Więcej o funkcji MessageBox w dokumentacji Delphi oraz oczywiście w google.

  // ...
  if ProgressBar1.Position = ProgressBar1.Max then
  begin
    MessageBox(Application.Handle, PChar('tekst wybrany w labelu ' +
      Label1.Caption), PChar(Application.Title), MB_ICONINFORMATION + MB_OK);
  end;
  //...

A jeżeli nie o to chodzi to sprecyzuj dokładnie co chcesz zrobić na przykładzie. Bo nie wiem jak chcesz tak
jak napisałeś z Labela wybierać tekst, a do tego po co Tobie są potrzebne RadioButton oraz ProgressBar ;/

0

olesio: Chyba mu trochę namieszałeś.

Zrób tak:

w OnChange ComboBox'a:
Label1.Caption := 'xxxx' + ComboBox1.Text + 'xxxx';

Tak jest chyba prościej.

0

Ten to zawsze musi najpierw wypracowanie w poście napisać, potem kod, z którego dla zielonego nic nie da. :)

Prosto:

procedure TForm1.ComboBox1Change(Sender: TObject);
begin
    Label1.Caption:=Combobox1.Text;
end;

I po co te jeszcze doktoryzowanie się? :/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1