Sprawdzanie poprawności tekstu

0

Witam, mam pewien problem pisze DLL i potrzebuję sprawdzić czy podany string jest właściwie sformatowany. Potrzebne by mi było coś w rodzaju wyrażeń regularnych, aczkolwiek w DLL nie można używać komponentów. Chciałbym sprawdzić takie dane właśnie 4-4-4-4-4, jeżeli będą niedozwolone znaki albo liczba miejsc będzie się nie zgadać, to wiadomo ma wyskoczyć błąd.

AAAA-AAAA-AAAA-AAAA-AAAA

Kiedyś widziałem komponenty do tego i chciałem tam poszukać rozwiązania, ale nie pamiętam nazwy. Mam jeszcze pytanie jakim sposobem można w tym tak jakby key trzymać jakieś informacje? np. imię i nazwisko? Z góry dziękuję za odpowiedź. [soczek]

Pozdrawiam noxwow

0

A kto Tobie zabrania używać modułu TRegExpr na przykład w dllce? Skoro w dll da się pokazać
formatkę VCL to i inne komponenty niewizualne także można użyć. Tylko należy pamiętać aby
nie używać typu string - tylko PChar. Fakt że wtedy Twoja biblioteka dll znacznie "spuchniec,
jeżeli chodzi o rozmiar. Ale w dzisiejszych czasach tylko ja i crackerzy piszący swoje patche jak
i keygeny w asmie się tym przejmują ;) Co do zawartości klucza to są różne metody generacji.
I raczej to na podstawie Name generuje się klucz. Jednak muszę Ciebie poinformować, że jak
nie zabezpieczysz dobrze programu jakimiś metodami anti-debug, czego nigdy w Delphi jakoś
nie robiłem, więc nie wiem jak (trzeba by pogooglować) to malo zdolny cracker i tak sobie dla
jakiegoś name wygeneruje klucz. Kiedyś istniało macro do debuggera SoftIce autorstwa smoły
z grupy CrackPL, a później xtreeme. Macro te pozwala wyszukać charakterystyczny ciąg ascii
w pamięci procesu, ktory jest charatkerystyczny dla porównań danych. Później przy pomocy
breakpointa można było podejrzeć w rejestrach pamięci jaki jest prawidłowy klucz. Metoda ta
działałała w bardzo wielu programach w ogóle nie zabezpieczonych. Także może jakiś sposób
na generację klucza w formacie XXXX-XXXX-XXXX-XXXX-XXXX na podstawie danych pomoże
Tobie tu ktoś inny na forum. To trochę matematyki trzeba, a ja z matematyki "noga" jestem.
Natomiast zabezpieczaniem programów się nigdy nie zajmowałem, a złamać to potrafię teraz
tylko stare gry Windowsowe, ktore posiadają banalne do znalezienia w ich kodzie CD-Checki.
Trochę chaotyczny mój post i niewiele pomogłem, dlatego dodam, że nie wiem jaki moduł do
wyrażen regularnych chcesz użyć, ale polecam http://www.mediafire.com/?czhw3mmzjyn na
ten serwer wrzuciłem bo strona projektu padła i na sieci ciężko znaleźć jest chyba tę wersję.

0

jesli ten ciag jest taki prosciutki jak podales, to po co jakies regexy ?
najpierw Length, potem w petli sprawdzic i wsio

0

Dziękuję, za rady. olesio mógłbyś mi powiedzieć jak do DLL wrzucić jakiś komponent? Na przyszłość chciałbym wiedzieć ;)

Pozdrawiam noxwow

0

Niewizualny to dodajesz do sekcji uses jego moduł i tworzysz w sposób dynamiczny,
ale wiadomo że wizualne to potrzebujesz formatki, więc ją też możesz tworzyć, raz
w sposób dynamiczny, a dwa inny sposób lub dodatkowy to dołączoając moduły od
formatek tak jak w kodzie poniżej, tylko że jak takie formatki mają coś robić, to w
sprawdzenia poprawności ich kodu tak aby je uruchomić, nie z dll - musiałbys je w
osobnej aplikacji uruchomić, bo wiadomo dllki nie da się uruchomić normalnie tak,
jak programu. No chyba, że chcesz za każdym razem uruchamiać program, ktory
wywo;uje dllkę to też możesz, ale to mniej wygodne. Acha, w tym przykładzie ta
moja dllka.dll jest ładowana statycznie, a jak chcesz możesz to robić dynamicznie.
http://www.speedyshare.com/files/22269988/zabawy_z_dll.rar

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0