Rysowanie w Delphi

0

Witam
Chcę na Formie1 przesuwając myszką rysować co chcę. Tak jak jest w Microsoft Paincie, przesuwam myszką i mi sie coś tam rysuje. Nie wiem jakie sa do tego komponenty, ani jak to napisać. Zgóry dziękuje za pomoc.
PS. Szukałem w necie, znalazlem tylko coś z canvas bo gościu tam chciał jakieś fraktale rysować...

0

W OnMouseDown ustawiasz jakas zmienna na "true".
W OnMouseUp ustawiasz te zmienna na "false".
W OnMouseMove robisz canvas.lineto(mouse.cursorpos.x, mouse.cursorpos.y) jezeli tamta zmienna ma wartosc true.

I to wszystko ;)

(metody i pola moga byc troche inne, bo pisalem z pamieci)

0

Dokładnie jest tak jak poprzednik napisał, tylko że OnMouseMove ma zmienne X oraz Y, które używamy zamiast mouse.cursorpos.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1