Webbrowser po raz kolejny.

0

Witam, dopiero zaczynam przygodę z aplikacjami Delphi które posiadają możliwość korzystania z połączeń z serwerem itd.
I oto moja pierwsza próba:

var
cos:string;
begin
WebBrowser1.Navigate('http://www.google.pl');
cos:=WebBrowser1.OleObject.Document.documentElement.innerText;
end;

Dlaczego coś takiego wywala błąd Access violation at adres 00459A7B ... Read of address 00000000.??

0

Już wiem co powodowało błąd próbowałem zrobić jakąś operację na stronie która się jeszcze nie otworzyła. Gdzieś czytałem że można blokować Webbrowsera podczas wczytywania strony mam na mysli oczekiwanie programu na otarcie strony. Jak to zrobić?

Interesuje mnie jeszcze jedna rzecz mianowicie Webbrowser jest kontrolką pracującą na silniku IE czy jest możliwość albo komponent pracujący na Mozilli głównie chodzi mi o wykorzystanie wtyczek, które są zainstalowane i upraszczają mi nawigację po stronach.

0
adydan napisał(a)

Już wiem co powodowało błąd próbowałem zrobić jakąś operację na stronie która się jeszcze nie otworzyła. Gdzieś czytałem że można blokować Webbrowsera podczas wczytywania strony mam na mysli oczekiwanie programu na otarcie strony. Jak to zrobić?

Właściwość onNavigateComplete albo onDownloadComplete w events we właściwościach Webbrowser'a :). A co do tego firefoxa - podobno są jakieś komponenty, ale trzeba mieć już tą przeglądarkę zainstalowaną. Musisz poszukać ;]

0

Tylko nie mam bladego pojecia jak tem komponent zaimplementowac do Delphi. Zadnych plikow *pas, *dpk ani nic w tym stylu.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1