problem z usuwaniem rekordów w bazie ms acces

0

witam,

napisałem aplikację obsługujacą bazę accessową. Baza podlinkowana jest do aplikacji za pomocą poniższego kodu

begin

with ADOConnection1 do
begin
LoginPrompt := False;
Provider := 'Microsoft.Jet.OLEDB.4.0';
ConnectionString :=
'Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;' +
'Data Source=C:\database_name.mdb';
Connected := True;
end;

with ADOTable1 do
begin
Connection := ADOConnection1;
TableName := 'nazwa_tabeli';
ADOTable1.Active := true;
end;

Przy próbie usunięcia dowolnego rekordu za pomocą DBNavigator, lub też
bezpośrednio z kodu aplikacja wyświetla komunikat 'Kwerenda jest zbyt złożona' , czym taka sytuacja jest spowodowana.
Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuję i pozrdawiam

0
Maroo50 napisał(a)

Przy próbie usunięcia dowolnego rekordu za pomocą DBNavigator, lub też
bezpośrednio z kodu aplikacja wyświetla komunikat 'Kwerenda jest zbyt złożona' , czym taka sytuacja jest spowodowana.

Czy ustawiłeś property IndexName ? Być może ADO nie jest w stanie "rozpoznać" pojedyńczego wiersza i tak na prawdę nie wie co usunąć.

0
Wodzu napisał(a)
Maroo50 napisał(a)

Przy próbie usunięcia dowolnego rekordu za pomocą DBNavigator, lub też
bezpośrednio z kodu aplikacja wyświetla komunikat 'Kwerenda jest zbyt złożona' , czym taka sytuacja jest spowodowana.

Czy ustawiłeś property IndexName ? Być może ADO nie jest w stanie "rozpoznać" pojedyńczego wiersza i tak na prawdę nie wie co usunąć.

-> Wodzu dzięki za zainteresowanie
tak IndexName jest ustawiony, teraz z kolei zastanawiam się, czy struktura tabeli nie ma wpływu na to, że ADO nie potrafi usuwać rekordów w efekcie świecąc komunikatem jak z pierwszego postu, bazy jako takiej nie projektowałem, a felerna tabela ma 254 pola

0

Nie ma sprawy, przykro mi ze nie moge bardziej pomoc.

Wydaje sie ze przyczyna tkwi albo po stronie ADO albo silnika bazy danych. Ja bym sprobowal uzyc innych komponentow a jak to nie pomoze to moze podzielic jakos ta tabele.

Sprobuj tez uzyc innego providera dostepu do danych.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1