MS Acces - pliki xls z program files

0

Mam problem z otwieraniem plikow excela przez accesa. Moja baza rozpakowuje sie w Program Files razem z kilkoma plikami xls. Przy tworzeniu przycisku przez kreator (Aplikacja->Uruchom Aplikacje) i dalej w wierszu polecenia "Excel.exe c:\Program Files\folder\plik.xls" i tam dalej. Jak chce odpalić przycisk to wyskakuje mi :
"Znalezienie pliku 'C:\Program.xls' nie jest możliwe. Sprawdź pisownie i lokalizacje." wciskam ok
"Znalezienie pliku 'Files\folder\plik.xls' nie jest możliwe. Sprawdź pisownie i lokalizacje." i otwiera sie pusty skoroszyt excela.
Wszystko dziala ok jezeli umieszcze plik w innym folderze ale zalezy mi zeby odpalalo sie z Program Files.
Jezeli ma ktos jakis pomysl to prosze o pomoc. A to kod z VB
Private Sub Polecenie45_Click()
On Error GoTo Err_Polecenie45_Click
Dim stAppName As String
stAppName = "Excel.exe C:\Program Files\folder\plik.xls"
Call Shell(stAppName, 1)
Exit_Polecenie45_Click:
Exit Sub
Err_Polecenie45_Click:
MsgBox Err.Description
Resume Exit_Polecenie45_Click
End Sub

0

weź ścieżkę w ""

0

jek wezme sciezke w cudzyslow to wyskakuje blad przy kompliacji, probowalem tez ' ' i lipa. Wydaje mi sie ze po komendzie shell ("excel.exe ..........") on automatycznie wstawia xls po pierwszej napotkanej spacji i dlatego jest taki problem z Program Files. A moze jest jakis inny sposob otwierania plikow excela??

0

Witam
Jeżeli polecenie masz w cudzysłowie
stAppName = "Excel.exe C:\Program Files\folder\plik.xls"
to do ścieżki powinieneś wstawić podwójny cudzysłów
stAppName = "Excel.exe ""C:\Program Files\folder\plik.xls"""
i powinno zadziałać.
Pozdrawiam
Paweł Dmitruk

0

Czy ja tam napisałem weź wszystko w "" czy weź ścieżkę w "" ?

0

hehe gra gitara :d .dzieki. po pierwszym poscie probowalem w pojedynczy cudzyslow brac i dlatego wyskakiwal blad przy kompilacji. To jest forum - na PHP.PL -> Acces pytalem ze 2 tygodnie temu i nadal lezy post bez odpowiedzi. Dzieki jeszcze raz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1