[delphi] jak najprosciej upakowac te dane...

0

czesc, mam pewne dane liczbowe, przyjmijmy ze jedna liczba = jedna komorka, mozna rzec ze jest tam 7 kolumn i 20 wierszy...

325	155	200	248	311	69	15
478	198	321	487	54	14	18
489	224	79	287	254	125	20
287	69	198	165	200	98	16
385	245	95	198	212	74	17
498	94	265	248	257	159	24
212	165	123	236	301	111	23
399	138	186	301	246	94	20
298	94	148	297	295	168	14
246	138	195	115	274	132	12
315	198	175	165	261	112	14
324	169	168	187	198	77	16
498	194	138	149	195	92	18
125	167	219	248	164	173	14
269	294	284	268	183	182	16
399	287	261	203	173	94	24
219	305	238	406	194	106	16
198	263	196	215	211	69	15
268	94	183	269	193	173	16
99	310	194	249	175	159	22
6331	3801	3866	4941	4351	2281	350

chce te dane jakos przedstawic wizualnie na formie, do jakiego komponentu to najlepiej wstawic?

chodzi mi takze czy istnieje jakas mozliwosc w d7 personal aby zrobic cos a`la ... komponent.loadfromfile('dane.txt'), bo obecnie to mam listviewa i wpierw dziele plik na liczby za pomoca POS i wczytuje do osobnej komórki listviewa... nie mozna jakos prosciej zeby uzyskac cos na ksztalt tabelki z danymi (w excelu importujemy plik txt i excel sobie to rodziela automatycznie...)??? mam nadzieje ze nie zamotalem...

0

stringgrid

0

ok, a stringgrid ma cos a`la loadfromfile? bo nie moge znaleŹĆ...

0

Bez problemu zrobisz to w TListView.

Tutaj o zapisywaniu masz

0
supermin napisał(a)

ok, a stringgrid ma cos a`la loadfromfile? bo nie moge znaleŹĆ...

Powstrzymam się od komentarza, który chciałem dać i po prostu napiszę: "Napisz se sam taki mechanizm"

0

W ogóle nie szukałeś nawet pewnie -> http://www.swissdelphicenter.ch/torry/showcode.php?id=941

0
/ Load a TStringGrid from a file

procedure LoadStringGrid(StringGrid: TStringGrid; const FileName: TFileName);
var
  f:          TextFile;
  iTmp, i, k: Integer;
  strTemp:    String;
begin
  AssignFile(f, FileName);
  Reset(f);
  with StringGrid do
  begin
    // Get number of columns
    Readln(f, iTmp);
    ColCount := iTmp;
    // Get number of rows
    Readln(f, iTmp);
    RowCount := iTmp;
    // loop through cells & fill in values
    for i := 0 to ColCount - 1 do
      for k := 0 to RowCount - 1 do
      begin
        Readln(f, strTemp);
        Cells[i, k] := strTemp;
      end;
  end;
  CloseFile(f);
end;

to mi laduje wszystko do jedenj kolumny zamiast to rozlozyc....

0

Ja sprawdziłem i odczyt oraz zapis działają poprawnie. Może mialeś na początku jedną kolumnę, a
następnie odczytujesz ze starego pliku dla większej ilości kolumn i kod zmniejsz ich ilość. Ja innych
pomysłów jak to zakodować i dlczego Tobie źle działa nie mam :-/ Ów kod jest w sumie najprostszy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1