[delphi] problem z odczytaniem pliku - procesy

0

Witam,
Poszukuję skryptu / funkcji, które zwróci true/false w zależności czy dany plik jest używany przez jakiś proces czy też nie.

Podczas odczytywania tagów mp3 plików w danym folderze program wysypuje się i wyświetla komunikat o błędzie

"Cannot open file "[nazwa]". Proces nie może uzyskać dostępu do pliku, ponieważ jest on używany przez inny proces."
jeśli dany plik jest używany np. odtwarzany.
Odczytuję je poprzez

fmp3:=TFileStream.Create(mp3File, fmOpenRead);
try
fmp3.position:=fmp3.size-128;
fmp3.Read(ID3,SizeOf(ID3));
finally
fmp3.free;
end;;

może istnieje inny sposób niezależny od używania pliku przez procesy?

0
function CzyPlikUzywany(Nazwa: string): boolean;
begin
 Result := not RenameFile(Nazwa,Nazwa);
end;
g4kpl napisał(a)

może istnieje inny sposób niezależny od używania pliku przez procesy?

Jeśli powyższy wynik funkcji = True, możesz skopiować plik MP3 do folderu TEMP i wtedy go odczytać.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1