[Delphi] -pliki dbf

Odpowiedz Nowy wątek
2008-08-06 12:54
0

Witam mam za zadanie odczytać dane z pików dbf (clipper->dos) i wyciągnąć interesujące mnie informacje z nich, poszukuje jaiegoś darmowego komponentu który mi umożliwi połączenie się z dbf-ami i sczytanie interesujących mnie rekordów, korzystając z ttable udało mi się połączyć ale mam problem z kodowaniem znaków wywalają się jakieś szlaczki zamiast polskich znaków.

Kolejną sprawą jest za pośrednictwem programu który pisze na podstawie pobranych danych wygenerować plik dbf kompatybilny z bazą z której wyciąłem dane.

Jeśli znacie jakieś darmowe komponenty dedykowanie dla dbf, dzięki którym zrealizuje to zagadnienie proszę o pomoc i wskazanie ich.

Pozostało 580 znaków

2008-08-06 13:23
TBSO
0

Poszukaj na stronie OTC komponentu Mediator. Obsługuje DBF w przeróżnych kodowaniach oraz CDX/MDX.

Pozostało 580 znaków

2008-08-06 13:34
0

TDBF tez obsługuje


Pozostało 580 znaków

2008-08-06 13:39
TBSO
0

TDBF obsługuje CDX-y? Pierwsze słyszę, musieli to niedawno wprowadzić :D

Pozostało 580 znaków

2008-08-06 13:41
TBSO
0

"Index support available for fast sorting of big tables and search (NDX and MDX files). No support for Clipper and FoxPro indexes yet."

Pozostało 580 znaków

2008-08-06 13:48
0

Faktycznie, zapędziłem się... a o Mediatorze nie słyszałem muszę się przyjrzeć.


Pozostało 580 znaków

2008-08-06 13:52
TBSO
0

No ale Mediator nie obsługuje NDX :)
Korzystam z Mediatora w kilku programach, jest dość wolny. Prawdopodobnie TDBF jest sporo szybszy, ja niestety muszę korzystać z CDX-ów więc jestem skazany. Dość wygodnie jest rozwiązana sprawa ustawień językowych, w TDBF trzeba się bardziej nagrzebać. Summa summarum - jeśli nie są potrzebne CDX-y a tabele dbf są wielkie - zdecydowanie polecam TDBF, w przeciwnym wypadku nie ma specjalnego wyboru :)

Pozostało 580 znaków

2008-08-06 15:35
0

nic darmowego nie obsługuje clipperowych indexów. Jeżeli już musisz zapisywać cokolwiek do tabel clipperowych to pozostają Ci rozwiązania płatne, np. Apollo, Halcyon, Advantage. Ja mam doświadczenie z Apollo i muszę powiedzieć, że trzeba trochę się nakombinować aby wygrać z pl znaczkami


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2008-08-06 15:49
TBSO
0

Misiek - BREDZISZ. Napisałem wyraźnie, read my lips:

MEDIATOR OBSŁUGUJE.
I JEST ZA DARMO.

Pozostało 580 znaków

2008-08-06 15:54
TBSO
0

http://www.otc.pl/index.asp?s=19&l=1

->dział download ->Rejestracja (za friko) ->klient Mediator Delphi.

Ustawienie polskich znaczków w dbf, nawet w formacie Mazovii, polega na kliknięciu w dwa miejsca myszką. Ustawienie CDX-ów - na kliknięciu w jedno miejsce.

Pozostało 580 znaków

2008-08-06 21:02
0

Autor postu pytał o możliwość odczytania plików Clippera, w takiej sytuacji obsługa CDX nie jest chyba konieczna. Pisałem kiedyś program w Javie, który przepisywał pliki Clippera do InterBase'a. Darmowych sterowników Java=>Clipper nie znalazłem, używałem standardowego sterownika JdbcOdbc i przepisanie poszło.


To smutne, że głupcy są tak pewni siebie, a ludzie mądrzy - tak pełni wątpliwości. Bertrand Russell

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0