"Reczne" nagrywanie plyt CD/DVD

Odpowiedz Nowy wątek
2008-06-09 13:16

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 11 lat temu

0

witam wszystkich uzytkownikow forum. mam pytanie dotyczace "recznego" nagrywania plyt w Delphi.
przeszukalem wszystko - od 4programmers do google.nl i nic nie znalazlem (uzytecznego) [glowa].
bardzo mi zalezy na zrobieniu programu ktory by niszczyl zawartosc plyty cd/dvd.
da rade w ogole zrobic cos takiego w delphi?

wedlug mnie moznaby to zrobic w ten sposob,ze program losuje liczbe i zapisuje ja na plyte. i tak przez cala dlugosc.
pomoze ktos?


zarejestrowany użytkownik Ubuntu #24459

Pozostało 580 znaków

2008-06-09 14:19

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 9 miesięcy temu

2008-06-13 18:04

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 11 lat temu

0

tam juz bylem przedtem. mi chodzi o RECZNE zapisywanie plyty w sensie bezposredniego kierowania laserem tak zeby byl na przyklad caly czas wlaczony i szedl wzduz sciezki. chodzi mi wlasnie o cos takiego.


zarejestrowany użytkownik Ubuntu #24459

Pozostało 580 znaków

2008-06-13 22:47

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 9 miesięcy temu

0

Ja pier****, no no ambitny jesteś ;]
Przyznam nie znam się za bardzo na procesie nagrywania płyt ale jeżeli nie chcesz korzystać z gotowców to (chyba) pozostaje Ci dobranie się bezpośrednio do nagrywary a to mi zalatuje Assemblerem...

Pozostało 580 znaków

2008-06-13 22:49

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 7 miesięcy temu

0

Po prostu gwiezdne wojny... wątpię, żeby jakakolwiek nagrywarka na coś takiego pozwoliła...


Pozostało 580 znaków

2008-06-13 22:54

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 4 lata temu

0

Ja tam się nie znam ale mi to wygląda na komponent TLaserGunFromDVDdrive [green]


Nie dyskutuj z głupcem - sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.

Pozostało 580 znaków

2008-06-14 10:25

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 11 lat temu

0
sasser.64 napisał(a)

tam juz bylem przedtem. mi chodzi o RECZNE zapisywanie plyty w sensie bezposredniego kierowania laserem tak zeby byl na przyklad caly czas wlaczony i szedl wzduz sciezki. chodzi mi wlasnie o cos takiego.

A pomyślałeś o jakimś komponencie / dllu / rozwiązaniu do Delphi i LightScribble tylko Ty musiałbyś zadbać o to, żeby rysunek LightScribble została zapisany na "niewłaściwej" stronie płyty! :) Wówczas taka płyta byłaby zniszczona bankowo.

Z pewnością będziesz musiał zrobić jakieś tricki, żeby obejść podstawowe zabezpieczenia nagrywarki (jakieś na pewno ma, bo biorąc moronów z USA pod uwagę to mieliby tysiące pozwów o zniszczone dane). Ale IMHO będzie to łatwiejsze, niż obejście zabezpieczeń i zrobienie czegoś takiego, co Ty chcesz - czyli bezpośrednie sterowanie laserem. Przecież, gdybyś miał taką możliwość, to mógłbyś (czysto teoretycznie) podnieść moc lasera do takiego poziomu, że co prawda by się ona spalił, ale przy okazji przepaliłby płytę, nagrywarkę i połowę bebechów, które są pod spodem w kompie! :)

Pozdrowienia,
Trejder

Pozostało 580 znaków

2008-06-14 23:02

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 11 lat temu

0

madmike i rudybestyj :
nie chodzi mi ani o TDVDLaserGun ani TStarWars. i kto powiedzial ze nie chce kozystac z gotowcow !? po prostu nie umiem zrozumiec kodu ktory znalazlem, a ktory jest tak zakrecony ze nawet moj przy nim wymieka. chociaz w sumie to nie umiem znalezc zadnego innego kodu.

trejder-
troche mi pomogles wspominajac o wykorzystaniu LightScribe(nie ma czegos takiego jak LightScribble). mysle ze to dobry trop. problem w tym ze po wpisaniu w google slow "+delphi +lightscribe -sklep" nie wyskakuje nic konkretnego, po wpisaniu "+delphi obsługa +lightscribe -sklep" tym bardziej. moglby ktos podrzucic jakies linki?


zarejestrowany użytkownik Ubuntu #24459

Pozostało 580 znaków

2008-06-15 09:06

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 11 lat temu

0
sasser.64 napisał(a)

troche mi pomogles wspominajac o wykorzystaniu LightScribe(nie ma czegos takiego jak LightScribble). mysle ze to dobry trop. problem w tym ze po wpisaniu w google slow "+delphi +lightscribe -sklep" nie wyskakuje nic konkretnego, po wpisaniu "+delphi obsługa +lightscribe -sklep" tym bardziej. moglby ktos podrzucic jakies linki?

Miałem wczoraj gorszy dzień, dlatego pomyliłem literki w nazwie! :)

Niestety nie jestem Ci w stanie pomóc w poszukiwaniu konkretnego rozwiązania dla Delphi, bo sam go nie znam, ani nie znalazłem. Podam Ci jednak linki, które podaje polska Wikipedia i może wśród tych ('oficjalnych' oraz 'technicznych') stron znajdziesz coś na kształt 'developers support', 'api', etc.

Moim zdaniem warto się też zainteresować innymi technologiami, z tej półki. Nie tylko LightScribe. Szczególnie konkurencyjny LabelFlash wydaje się być interesujący z Twojego punktu widzenia, bo (w odróżnieniu od LS) pozwala też wypalać rysunki i wzorki na stronie płyty przeznaczonej na dane (kosztem wolnego miejsca oczywiście). Gdybyś zaimplementował na swoje potrzeby tę technologię, to przynajmniej odpadło by Ci obchodzenie zabezpieczeń typu: włożona niewłaściwa płyta (nieobsługująca LS) lub płyta włożona niewłaściwą stroną. Bo na stronie przeznaczonej na dane LF pozwala zapisywać rysunki na najzwyklejszych w świecie płytach.

Więcej informacji na Wiki:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Labelflash,
http://pl.wikipedia.org/wiki/DiscT%402.

Artykuły i strony polecane przez Wiki w temacie LightScribe:
http://www.lightscribe.com/,
http://cdrlab.pl/article_wstep_1614_LightScribe.html,
http://www.tomshardware.pl/storage/20050701/index.html,
http://www.cdrinfo.com/Sections/Reviews/Specific.aspx?ArticleId=13449.

Artykuły i strony polecane przez Wiki w temacie LabelFlash:
http://labelflash.jp/,
http://www.cdrlab.pl/article_strona_2737_1.html.

Artykuły i strony polecane przez Wiki w temacie [email protected]:
http://www.yamahamultimedia.com/yec/tech/discta2_01.asp.

Porównanie technologii LightScribe vs. LabelFlash:
http://www.cdrlab.pl/article_strona_2874_1.html,
http://www.tomshardware.com/reviews/labelflash-lightscribe-dvd,1219.html.

Pozostało 580 znaków

2008-06-19 22:31

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 11 lat temu

0

wiec tak. grzebalem na google przez kilka dni po polsku i angielsku. szukalem rozmaitych kombinacji "developers support", "for developers", "API", "SDK" i takich rzeczy. znalazlem same smieci (tzn. nowinki techniczne i posty z forum wsparcia konsumenckiego).

poza tym z tego co sie orientuje to do tych wszystkich technologii trzeba miec specjalny naped. czyli ze jak na przyklad zrobie program z [email protected] to komus on nie bedzie dzialac bo on ma LightScribe. poza tym raczej malo kto ma naped wspierajacy ktoras z tych technologi.

kupilem w marcu kompa za 2130 zl i jakos nie mam lightscribe ani niczego takiego. jak w NOWYM kompie nie ma to co dopiero pomyslec o kompach 4 letnich (sredni wiek kompa PC, dane z roku 2006).

co do pomyslu na zniszczenie danych na plycie(a o to mi chodzi) to mysle ze latwiej by bylo oszukac komponent/dll-ke/nagrywarke/system ze plyta w napedzie jest nienagrana i spowodowac zapetlone zapisywanie jej np. 1mb plikiem z losowymi danymi.

btw. ma ktos jakies inne pomysly na to? kazdy komentarz nie zawierajacy off-topu i obrazania autora poprzedniego postu mile widziany.


zarejestrowany użytkownik Ubuntu #24459

Pozostało 580 znaków

2008-06-19 22:49

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 7 miesięcy temu

0

sasser.64, nie wierzę, że w ogóle jest taka możliwość - no chyba, że byś nadpisał bios samej nagrywarki.


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0