Stay On Top ale niekatywne

0

Witam! Mam pewien problem... stworzyłem sobie swoją wersje takiego "balonika" - komunikatu jak są w XP.. jest to osobna forma, rysuje sobie na niej itp:) teraz problem jest taki, że ustawiłem tej formie StayOnTop żeby komunikat sie przebijał przez wszystkie okienka.. Tylko pojawił się "niepożądany" efekt czyli forma z komunikatem stała sie aktywna. Objawia sie to np tym, ze pisze coś pisze.. wyskakuje w rogu komunikat i dalej już pisać nie mogę, bo komunikat jest aktywny... Jak zrobić formę Stay On Top, ale nieaktywną??

0

sprawdz to

procedure TfrmMain.CreateParams(var Params: TCreateParams);
begin
  inherited CreateParams(Params);
  Params.ExStyle := Params.ExStyle or WS_EX_NOACTIVATE or WS_EX_TOPMOST;
  Params.WndParent := GetDesktopWindow;
end;
0

To jednak nie to.. dodałem tę procedurę i nie poprawiło sie.. W ramach wyjaśnienia chodzi mi zeby ten komunikat nie przejmował focusa od innego okienka.. takze od okienka tej samej aplikacji. Chodzi dokladnie o moj komunikator GG. dałem komunikat o zmianie statusu przez kogoś. Tyle ze jak np rozmawiam z jakaś osobą np A i pisze pisze pisze.. w pewnym momencie osoba B zmienia status, pojawia mi sie komunikat w prawym rogu, ale odbiera on focusa okienku rozmowy i nie moge pisać.. dopiero jak komunikat zniknie, albo jak uaktywnie okienko rozmowy, to moge pisać dalej...:/ Zauwazylem ze focus nie jest odbierany juz okienku spoza aplikacji. Np jak pisze w wordzie, to jest ok.. problem pojawia sie jak aktywne jest okienko z tej samek aplikacji z której jest komunikat...

0

Hmmm... zajebiaszczo :-)

to:

parentWindow := getDesktopWindow;
parent := nil;

w połaczeniu (lub samo, nie chce mi sie juz sprawdzac, bo mam na razie dość) z tym co w poście powyżej zadziałało.. aplikacja w ogole nie wykazuje zdolności "focusowych" i nie odbiera zadnej (czy obcej czy rodzimej) formie focusa:)

0

a tak btw to nie mogłeś jak normalny człek zrobić zwykłego hinta

0

Hmm.. wolalem sobie sam takiego hinta zorganizować.. sam zrobić layout, ładną grafike zrobić, no i pytanie, czy do normalnego hinta wrzuce plik gif? Wydaje mi sie ze w tym wypadku mam większe możliwości, więcej zastosowania.. itp:)

0
ChrisKKK napisał(a)

no i pytanie, czy do normalnego hinta wrzuce plik gif?
tak

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1