Operacja po najechaniu

0

Witam, przeszukałem dział Komponenty na 4P (a było 20 stron z komponentami) i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Chciałbym zrobić menu start, takie jakie jest np. w Windows XP. Po najechaniu na jakąś pozycję ona się podświetla. Jedyny komponent jaki znam z tą wlaściwośćią (OnMouseEnter, OnMouseLeave) to TLabel. Próbowałem już użyć TLabel'a. Zrobiłem jeden duży TPanel a na nim mniejsze panele (1 mały panel to 1 pozycja w menu). Na każdym małym panelu nałożyłem 1 TImage (jako ikona) oraz 1 TLabel jako napis. Następnie na te ikony i napisy nałożyłem kilkanaście TLabel'ów o treści : ' '. Każdy TLabel miał przezroczystość (Transparent:=True) W każdym nałożonym TLabel'u uzupełniłem zdarzenia (OnMouseEnter, OnMouseLeave) instukcjami np. Panel.Color:=ClSilver dla OnMouseEnter, oraz Panel.Color:=ClWhite dla OnMouseLeave. Zrobiłem podwuje bufforowanie (Form.DoubleBuffering:=True). Ale i tak jak szybko ruszałem myszką na małym panelu to on migał. Rozwiązanie to było nieoptymalne (czyt. głupie). Czy jest inne rozwiązanie na zrobienie podświetlenia, takiego jakie jest w Menu Start w Windows XP?

0

szukaj TImage z OnMouseEnter i OnMouseLeave
ja uzywam ImgBtn lub MyImage
na 100% na 4p sa takowe komponenty

0

może trochę głupi zapytam ale czy przypadkiem nie ma tego w ActionMenu :> no i chyba standardowe menu tak działa więc po co kombinować??

0
Misiekd napisał(a)

może trochę głupi zapytam ale czy przypadkiem nie ma tego w ActionMenu :> no i chyba standardowe menu tak działa więc po co kombinować??

ja mysle ze autorowi chodzi nie o samo menu ale o przycisk ktory go otwiera
tak jak na przycisku (a nie menu) start

0
greenmag napisał(a)

ja mysle ze autorowi chodzi nie o samo menu ale o przycisk ktory go otwiera
tak jak na przycisku (a nie menu) start

śmiem wątpić :), chociażby "Po najechaniu na jakąś pozycję ona się podświetla" czyli ma być więcej niż jedno coś co się podświetla, "Zrobiłem jeden duży TPanel a na nim mniejsze panele (1 mały panel to 1 pozycja w menu)" tu wynika dość jasno, że chodzi o pozycje menu a nie sam przycisk

0

Chodzi o zrobienie menu, które jest identyczne jak Menu Start w Windows XP. Począwszy od jego wysunięcia do wybrania pozycji.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1