Jak ułożyć dwa panele na formatce ?

0

Heja

Pytanie które mnie nurtuje. Jak ułożyć na formatce dwa panele w ten sposób aby jedn miał Align alTop, a drugi Align alLeft, przy czy ten po lewej żeby się zaczynał od samej góry. Uhm:

nie tak:

tylko tak:


Wiem ze można zrobić na align alNone w jednym z nich i dynamicznie go przesuwać w zdarzeniu on Resize. Jednak chodzi mi o formatkę główną aplikacji MDI - to rozwiązanie tam nie pasuje, jak jak jest na alNone to okna MDI mi pod niego wchodzą : (

0

robisz to 3 panelami 1 i 2 są na formie, 1 jest z lewej, 2 alClient a 3 jest na 2 z alTop

0

Dokladniej żeby okienka nie właziły poza panel to aż z 4 :

panel1 alLeft;
panel2 alClient;
panel3 w panelu2 alTop
Panel4 w panelu 2 alClient

I w on Create "Dziecka "

Windows.SetParent(handle, form1.Panel4.Handle);
lub ustawiać " ręcznie " 3 panele

0
Piotrekdp napisał(a)

...Windows.SetParent(handle, form1.Panel4.Handle);...

No tak w sumie nie pomślałem że tak można. Wszystko działa tak jak trzeba. Zastanawiam się tylko czy zmieniając Parent'a okienek potomnych, nie trzeba robić czegoś podobnego (odmieniania) w destruktorze, bo w próbnym projekciku przy zamykaniu programu wylatuje AV (tylko jeśli w trakcie działania utworze jakieś okno)...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1