Nowe dane na formatce

0

Witam, mam program działający na dwóch formatkach. Na głównej wczytuję listę jednokierunkową. Następnie w edit podaję numer porządkowy wybranego elementu i po kliknięciu na button przechodzę do drugiej formatki, gdzie mogę go edytować. Problem polega na tym, że po wyjściu z 2 formatki program zapamiętuje, który element wybrałem i gdy wpiszę na pierwszej formatce numer innego elementu i tak na drugiej mam edycję tego, który wybrałem pierwszy raz. Macie jakieś pomysły jak to naprawić? Form2 wywołuję poprzez Form2.Show a "wyłączam" poprzez Form2.Hide

0

Nie napisałeś, co to jest ten wybrany element. Jeżeli to kontrolka, to można zmienić programowo, która ma być zaznaczona po wyświetleniu drugiej formatki. Służy do tego metoda SetFocus:

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
  Form2.Show;
  Form2.Edit1.SetFocus;  // Może być dowolna kontrolka na Form2
end;

Jeżeli jednak nie o to chodzi, to musisz napisać co oznacza "wybrany element", bo nikt tu nie będzie zgadywał. Myślę, że już dawno uzyskałbyś odpowiedź, gdybyś dokładnie sprecyzował, co masz na myśli.

0

Lista przechowuje rekordy( w tym przypadku data, którego elementem jest int lp). Wybranie rekordu listy następuje poprzez podanie owego lp.

0

ja wciaz nie wiem z czym masz problem...
na form1 masz liste a w form2 chcesz edytowac rekord, ktorego id podales na form1... czy tak?
eh, mam wrazenie ze bez podania kodu sie nie dogadamy...

0

Dawaj kod! Bo inaczej wciąż będziemy się bawić w zgaduj zgadulę...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1