Sprawdzenie dostępu do internetu

0

Jak sprawdzić czy dany komputer ma w obecnej chwili włączoną sieć? Szukałem na forum lecz nic konkretnego i w 100% sprawnego nie znalazłem.

0

co to znaczy włączoną sieć?

0

ma dostęp do internetu...

0

nie lepiej wykorzystać try?? jeśli wywali błąd to wiesz że raczej nie jest podłączony...

0

no to

wude napisał(a)

ma dostęp do internetu...
a

wude napisał(a)

ma w obecnej chwili włączoną sieć?
to trochę co innego, ale to tak na przyszłość.

Jedyna sprawdzona metoda to spróbować się z czymś połączyć. Ale

  1. user może mieć dostęp tylko do http i ping (jak i cokolwiek innego na porcie innym niż 80) nie przejdzie
  2. user może mieć dostęp tylko do wybranych serwerów i wtedy ping (czy cokolwiek innego) na strony z poza listy nie przejdzie
  3. itd, itp
0

Chcę, aby użytkownikowi jeśli ma dostęp do internetu wyświetlił się obrazek pobrany z neta. Jeśli natomiast nie ma aby obrazek został pobrany z dysku. Przydałby się jakiś przykładowy kod.

0

Przecież taki program pisze się w 5 minut, przy czym znalezienie kodu od neta zajmuje na google 5 sekund.
Wątek napisałeś o 15, a już minęła 18 i do tej pory tego nie zrobiłeś? Magia liczb czy k* czy co? [rotfl]

0

po prostu

try
//próba pobrania obrazka z neta
except
//otwarcie obrazka z dysku
end;

http://4programmers.net/Delphi/try <- o try
http://4programmers.net/Delphi/Wyj%C4%85tki <- ogólnie o wyjątkach

0

Do uses dodaj WinInet i wypróbuj ten kod

unit Unit1;

interface

uses
  Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
  Dialogs, WinInet;

type
  TForm1 = class(TForm)
    procedure FormShow(Sender: TObject);
  private
    { Private declarations }
  public
    { Public declarations }
  end;

var
  Form1: TForm1;

implementation

{$R *.dfm}
function Connected: Boolean;
var
  Flags: DWORD;
begin
  Flags := INTERNET_CONNECTION_MODEM or INTERNET_CONNECTION_LAN or
                 INTERNET_CONNECTION_PROXY or INTERNET_CONNECTION_MODEM_BUSY;

  Result := InternetGetConnectedState(@Flags, 0);  // sprawdz polaczenie.
end;
procedure TForm1.FormShow(Sender: TObject);
begin
If Connected = True then
  ShowMessage('Jest internet')
  else
  ShowMessage('Brak internetu');
end;

end.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1